63-75

Datum: zaterdag 30 januari 2016 · 20:00
Locatie: Topsportcentrum, Rotterdam

Moeizame zege ZZ Leiden

De uitslag 63-75 duidt op een normale zege van Zorg en Zekerheid Leiden tegen Challenge Sports Rotterdam. Niet is minder waar. De Leidse ploeg keek bij rust tegen een verrassende 39-32 achterstand aan. Een sterk derde kwart was nodig om Zorg en Zekerheid Leiden aan de goede kant van de score te krijgen.

Challenge Sports Rotterdam raakte onlangs Robert Krabbendam kwijt met een lelijke achillespeesblessure. Vanavond zat ook Ties Theeuwkens in burger aan de kant, terwijl Stefan Mladenovic op de terugweg is van een blessure. Zorg en Zekerheid Leiden kende die problemen niet. Een complete selectie trad in Rotterdam aan. Misschien een tikje overmoedig of nonchalant, feit is dat de Leidse formatie voor de pauze niet haar beste basketbal speelde. Er werd in het bomvolle Topsportcentrum slordig gespeeld. Dit uitte zich bijvoorbeeld in twee loopovertredingen binnen dertig seconden in het eerste kwart.

Zorg en Zekerheid Leiden had wel een voorsprong van 6-11 genomen, vooral door twee steals op rij van Worthy de Jong die dit vertaalde naar een lay-up en een dunk. Challenge Sports Rotterdam wilde echter van geen wijken weten en nam na zes minuten zelfs de leiding. Een driepunter van Cashmere Wright en twee scores van Thomas Koenis zorgden ervoor dat Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart nog met een voorsprong van 16-18 afsloot.

Aanvankelijk leek de Leidse formatie in het tweede kwart de winst veilig te stellen. Via drietjes van Jeroen van der List en Wright liep de marge op naar vijf punten: 19-24. Het slordige spel van de Leidse formatie speelde Challenge Sports Rotterdam in de kaart. Opeens kregen de Rotterdammers een paar vrije scoringskansen en verdween de Leidse voorsprong als sneeuw voor de zon. Bovendien liep De Jong ook nog eens tegen zijn derde persoonlijke fout op. De thuisploeg eindigde met een 8-0 run om zo met 39-32 te gaan rusten. Stiekem hopend dat hier dan voor het eerst in twee jaar tijd een overwinning op een ploeg uit de top-4 kon worden gevierd.

Coach Casteels startte het derde kwart met Rogier Jansen, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Jeroen van der List en Thomas Koenis. Dit vijftal etaleerde de door Casteels zo gewenste intensiteit en slaagde er binnen vijf minuten in om de achterstand om te buigen naar een 43-46 voorsprong. Naast het traditionele buffelen van Kherrazi (samen met Marquise Simmons goed voor 13 van de liefst 23 aanvallende rebounds!) kwam Van der List in aanvallend opzicht goed door. De forward tekende in het derde kwart voor tien punten, waaronder een spetterende dunk op assist van Kherrazi. Mede daardoor sloot Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart met een 48-52 voorsprong af.

Vier punten verschil is niet veel, maar binnen vier minuten hadden de bezoekers een gat van negen punten geslagen. De Jong had hier een groot aandeel in met vijf punten en een assist op Jansen. Even maakten beide ploegen pas op de plaats, maar daarna plaatste Zorg en Zekerheid Leiden weer een versnelling. De Jong, die zijn driepuntsvizier niet op scherp had staan, rondde enkele slangenbewegingen weer af en eindigde toch weer met een score van 22 punten. Koenis faalde niet vanaf de lijn. Bij een stand van 54-67 nam Armand Salomon, de coach van Challenge Sports Rotterdam, met vier minuten te gaan nog wel een time-out, maar Zorg en Zekerheid Leiden liet zich niet meer van de wijs brengen. Op assist van Wright plaatste Koenis nog een mokerdunk voor 60-75. Dat Don Rigters de laatste drie punten mocht maken, was voer voor de statistici.

Assistent-coach Richard den Os gaf na afloop toe dat het Leidse spel voor rust niet best was. “Als we over anderhalve week zo tegen Landstede Basketbal gaan spelen, hebben we daar geen kans. Het was nu zoeken naar een vijftal dat wel de juiste intensiteit bracht. Daarom hebben we in het derde kwart ook nauwelijks gewisseld. We wilden beslist niet verliezen van Rotterdam.”

Bij rust had Worthy de Jong drie persoonlijke fouten, terwijl Mohamed Kherrazi in het derde kwart een derde kruisje achter zijn naam kreeg. “Veel coaches zouden Worthy niet meteen na rust hebben ingezet. Eddy heeft de gok genomen om Worthy wel te laten starten en Mo later ook te laten staan. Dat pakte goed uit”, aldus Den Os. Dat er nog werk aan de winkel is, is duidelijk. Het inpassen van Cashmere Wright en Marquise Simmons heeft tijd nodig. Dat mag niet veel langer duren, want over anderhalve week gaat Zorg en Zekerheid Leiden bij koploper Landstede Basketbal op bezoek en weer negen dagen later komt SPM Shoeters naar Leiden.