68-58

Datum: zaterdag 31 oktober 2015 · 20:00

ZZ Leiden maakt einde aan negatieve reeks

Zorg en Zekerheid Leiden heeft vanavond voor het eerst sinds de bekerwinst op 16 maart 2013 - een periode van 959 dagen - weer eens het zoet der overwinning mogen smaken tegen SPM Shoeters. De zwaar bevochten 68-58 zege maakte een einde aan een serie van tien nederlagen op rij.

Volle tribunes in de Vijf Meihal, opzwepende muziek, twee topploegen die keihard werken en temperaturen die snel tot tropische waarden oplopen. Zie hier het affiche van deze laatste zaterdag van oktober. Beide ploegen hebben één keer verloren – toevallig allebei van Landstede Basketbal -, dus het is zaak om voor de winst te gaan om zo niet teveel averij op te lopen. Dat eerder in de middag Landstede Basketbal verrassend onderuit ging in en tegen Amsterdam, betekende dat de winnaar van vanavond zich naast Landstede Basketbal aan de kop van de ranglijst zou nestelen.

Zorg en Zekerheid Leiden opende het duel scherper dan SPM Shoeters. Dit bleek nauwelijks uit de score, maar vooral uit het feit dat de Leidenaren in de beginfase vrijwel iedere misser omzetten in een aanvallende rebound. Het duurde meer dan twee minuten voordat Worthy de Jong met back-to-back driepunters de thuisploeg op een 6-0 voorsprong zette. Een time-out van Sam Jones, die het moet stellen zonder de geblesseerden Stefan Wessels en Mike Schilder, was het logische gevolg. Kees Akerboom en Arvin Slagter waren er verantwoordelijk voor dat beide ploegen na tien minuten met een gelijke stand afsloten: 14-14.

In de tweede periode had Zorg en Zekerheid Leiden het moeilijk om Dejan Kravic af te stoppen. De Canadese Serviër Dejan Kravic rondde inside de ene na de andere bal op fraaie wijze af. Zijn vizier bij vrije worpen stond echter niet op scherp: 0 uit 5. Daardoor kon Zorg en Zekerheid Leiden weer aanhaken. Via driepunters van DeRonn Scott en De Jong (zijn vierde homerun) kwam de Leidse ploeg van 22-29 terug tot 28-29. SPM Shoeters sloot de eerste helft af met vier vrije worpen en een 31-33 voorsprong, maar Zorg en Zekerheid Leiden zat wel degelijk in de wedstrijd.

Na de pauze ging de ploeg van Eddy Casteels de strijd inside aan. Binnen korte tijd scoorde Mohamed Kherrazi zes punten onder de borden, terwijl Thomas Koenis ook zijn steentje bijdroeg. De Leidse verdediging moest in dit kwart alleen scores van Kravic en Maarten Bouwknecht toestaan, alle andere Bossche spelers werden aan banden gelegd. Het gat ontstond pas echt toen Jeroen van der List een alley-oop pass door de ring dunkte. Het Leidse publiek ging meteen achter de ploeg staan. Via een 18-11 kwart speelde Zorg en Zekerheid Leiden zich naar een 49-44 voorsprong.

Ook in het vierde kwart stond de verdediging van Zorg en Zekerheid Leiden als een huis. Koenis, Van der List en af en toe Kherrazi hielden zich bezig met Kravic, terwijl de guards en de forwards loerden op de steal. Niet alleen werd SPM Shoeters tot 21 turnovers gedwongen, de Bosschenaren schoten ook niet met scherp: 37,5%. Zorg en Zekerheid Leiden werkte overigens tegen 43,9% af. Toch bleven de bezoekers dankzij enkele turnovers lang in de wedstrijd hangen. Met nog een kleine drie minuten te gaan, bracht Arvin Slagter vanaf de lijn beide ploegen weer naast elkaar: 58-58. Kherrazi antwoordde met een kort schot van randje bucket, waarna De Jong na een loopfout van Bouwknecht zijn vijfde driepunter van de avond door de ring liet glijden: 63-58 en nog iets meer dan een minuut te gaan. Haastige spoed is zelden goed, en haast had SPM Shoeters zeker. Na missers werd meteen een persoonlijke fout gemaakt. Op veertig seconden van het einde betekende een driepunter van Van der List niet alleen dat de Gouwenaar ook op een double double eindigde, maar dat de wedstrijd definitief in het slot zat. Kherrazi bepaalde met twee rake vrije worpen de eindstand op 68-58. Een zwaar bevochten overwinning voor Zorg en Zekerheid Leiden. Na 1.009 dagen wint de Leidse ploeg eindelijk weer eens van SPM Shoeters in de competitie.

Coach Eddy Casteels ziet Kherrazi graag spelen zoals hij na de pauze deed. In de openingsfase ging de Leidse ploeg geregeld naar Kherrazi toe, maar dat had geen succes, na de rust overduidelijk wel. Kherrazi trok, sleurde, duwde en beukte zijn ploeg naar voren, rommelde zelf lekker in de post en blockte in de laatste aanval Kravic. “Elke speler in ons team moet spelen als Dirk Kuijt”, gaf Casteels te kennen. “Ik wil passie zien, ik wil vuur zien. Om te winnen, moeten we door een muur kunnen gaan.”

Helemaal tevreden was Casteels uiteraard niet. “Op de training werken we zo hard aan bepaalde zaken, maar dan hebben we in de wedstrijd weer van die domme turnovers. Bijvoorbeeld bij het innemen van de bal of een pass van de high post naar de low post. Waarom doen we dat nou? Dat moet toch niet nodig zijn.”