85-80

Datum: donderdag 5 maart 2015 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

ZZ Leiden ligt uit de beker

Tot halverwege het derde kwart was er niks aan de hand. Zorg en Zekerheid Leiden en Donar gingen gelijk op, totdat Donar een 14-0 run in het derde kwart plaatste. Zorg en Zekerheid Leiden kwam nog wel dichterbij, maar de finale bleef uit het zicht: 85-80.

Donar opent deze do-or-die bekerwedstrijd een stuk fanatieker dan Zorg en Zekerheid Leiden. Dat is vooral te merken aan het aantal aanvallende rebounds van de Groningers die dan ook gretig profiteren van de geboden tweede kansen. Een beeld dat overigens niet alleen in het eerste kwart zichtbaar werd, maar over de hele wedstrijd. De Groningers pakten 37 rebounds, 13 aanvallend, Zorg en Zekerheid Leiden kwam tot 20 rebounds, 2 aanvallend.

Door het sterke rebounden van Donar levert bijna iedere aanval een score op. Rogier Jansen (drie drietjes in eerste kwart) en Joe Willman houden Zorg en Zekerheid Leiden in de race. Met nog iets meer dan twee minuten te gaan, neemt Eddy Casteels en time-out. Veel helpt het niet, want Mohamed Kherrazi heeft twee keer balverlies op rij en Dylon Cormier wordt na een aanvallende rebound geblockt. Via twee drietjes op rij van oud-Leidenspeler DeJuan Wright, die vanavond goed was voor 29 punten, kijkt Zorg en Zekerheid Leiden na één kwart wel tegen een 24-16 achterstand aan.

Ross Bekkering brengt Donar vlak na het begin van de tweede periode op een voorsprong van tien punten: 26-16. Een sterke score van Kherrazi uit de post en het vierde drietje van Rogier Jansen brengen Zorg en Zekerheid Leiden weer een beetje op gang: 26-21. Drie keer krijgt de Leidse ploeg de kans om nog dichterbij te komen, maar aanvallende fouten en balverlies verhinderen dit. Nadat Donar via drie punten van Thomas Koenis weer uitloopt, brengt Eddy Casteels Maurice Creek binnen de lijnen. De beweeglijke Amerikaan slingert zich door de bucket richting ring en pakt scores en vrije worpen mee. Het begint nu een echte wedstrijd te worden. Zowel de Groningse als Leidse fans laten zich horen.
Een driepunter van Creek op assist van Worthy de Jong zet Zorg en Zekerheid Leiden op drie minuten voor rust naast Donar: 31-31. Een aanval later zorgt De Jong voor de eerste voorsprong van Zorg en Zekerheid Leiden: 32-33. Sean Cunningham bezorgt de Groningse fans weer nieuwe hoop door een driepunter te scoren, maar aan de andere kant dunkt Will Felder na een fraaie pass van De Jong de gelijkmaker op het bord. Met zijn elfde punt voor rust volgt Creek het voorbeeld van Wright door twee vrije worpen te benutten voor de ruststand van 39-39. Een prima stand, want bij een gelijke stand gaat Zorg en Zekerheid Leiden door naar de finale.

Aan het begin van het derde kwart houden beide ploegen elkaar in evenwicht, mede dankzij de vijfde driepunter van Jansen, een vrije worp van Creek en een score van Willman. Dat leidt na twee minuten spelen tot een 43-45 voorsprong voor de Leidse ploeg. Dan komt het inmiddels roemruchte syndroom van het derde kwart tegen Donar weer om de hoek kijken. In de twee wedstrijden in Leiden verspeelde Zorg en Zekerheid Leiden in het derde kwart een grote voorsprong. Ook nu laat de Leidse ploeg het weer even afweten. Donar plaatst een 14-0 run naar 57-45 en opeens is het een heel andere wedstrijd. Waar Zorg en Zekerheid Leiden prima aanvallend werk liet zien met Worthy de Jong nu eens niet als afmaker (10 punten) maar als aangever (10 assists), vervalt de ploeg in rommelig basketbal, onnodig balverlies en al even onnodige fouten. Dylon Cormier breekt na vijf minuten de ban met een rake vrije worp. Met nog zeven seconden te spelen, benut Creek een vrije worp voor 61-50. Zorg en Zekerheid Leiden heeft nog een fout te geven en die wordt prompt gemaakt door De Jong op Lance Jeter. Met nog één seconde te gaan, krijgt Donar na een time-out de bal aan de zijkant. Sean Cunningham kan net op tijd afdrukken en via het bord valt de bal door de ring voor drie punten. Die score voor 64-50 kwam aan als een mokerslag.

Het vierde kwart begint niet goed voor Zorg en Zekerheid Leiden. Binnen een minuut krijgen Cormier en Kherrazi onsportieve fouten, waardoor Donar een maximale voorsprong van 67-50 bereikt. De finale is nu wel heel erg ver uit zicht voor Zorg en Zekerheid Leiden, maar net als andere jaren wordt er tot het einde toe geknokt. Weer een minuut later is het gat na een driepunter van Cormier tot tien punten teruggebracht: 67-57. Na de zesde driepunter van Jansen is het 71-64 en zijn er nog vier minuten te spelen. Via scores van Cunningham en Wright herstelt Donar zich even. Nadat De Jong door Bekkering is geblockt, wil Jeter het even te mooi doen. Zijn alley-oop pass op Clark wordt door De Jong doorzien, waarna Jeter aan de andere kant een fout maakt op een driepunter van Jansen. Langzaam kruipt Zorg en Zekerheid Leiden weer dichterbij. Via Creek, Jansen en De Jong is het met een minuut te gaan opeens 76-72 en is er nog van alles mogelijk. Bekkering en Felder wisselen scores uit, waarna Mark Sanchez voor Donar een driepunter benut: 81-74. Meteen aan de andere kant knalt Jansen zijn zevende driepunter raak voor 81-77. Vier vrije worpen van Wright in de laatste zeventien seconden maken een eind aan alle Leidse illusies, ondanks de bom van Creek vlak voor het eindsignaal.

Casteels gaf na afloop op de persconferentie aan dat Donar verdiend naar de finale gaat. “Wij kwamen hier om een plaats in de finale af te dwingen, maar dat is niet gelukt. Donar is kampioen en bekerwinnaar en wij willen wat van hen afpakken. Dat moet dan in de play-offs. Donar is wel the team to beat. We hebben nog werk te doen. Dit soort wedstrijden wordt echt beslist door details.”