45-87

Datum: zondag 25 januari 2015 · 16:00
Locatie: Nieuw Welgelegen, Utrecht

ZZ Leiden naar halve finale beker

Zonder al te veel moeite heeft Zorg en Zekerheid Leide de kortste weg naar de halve finale van het Nederlandse bekertoernooi genomen. In Utrecht werd Cangeroes, in een goed gevulde sporthal op de derde verdieping van een groot gebouw, met 45-87 teruggewezen. In de halve finale stuit Zorg en Zekerheid Leiden vrijwel zeker op Donar. Het eerste duel vindt in Leiden plaats, op woensdag 4 februari.

Voor de start van het seizoen leek de kwartfinale in het bekertoernooi voor Zorg en Zekerheid Leiden een zware dobber. Immers, Port of Den Helder Kings zou logischerwijs de tegenstander zijn. Door het faillissement van de Kings kreeg Cangeroes een vrije doortocht. Opnieuw dus een tegenstander uit de promotiedivisie en dat mag natuurlijk geen probleem zijn voor de Leidse eredivisionist.

Dat was het eigenlijk ook niet. In het eerste kwart leek het nog even dezelfde kant op te gaan als in de vorige ronde van de beker tegen Rotterdam Basketbal 2. Door chaotisch spel en slecht reboundwerk, tot ergernis van Eddy Casteels, kon Cangeroes van 6-14 terugkomen naar 11-14. Maar elke vergelijking met het duel in Rotterdam ging vervolgens mank.

In het tweede kwart hield Will Felder even huis. De soepele springveer dunkte niet alleen de ballen simpel door de ring, maar pakte ook zijn middenafstand schoten en inside moves mee. Dankzij zijn tien punten op rij en het soms kinderlijk eenvoudig missen van opgelegde kansen voor Cangeroes nam Zorg en Zekerheid Leiden snel afstand. Door dit kwart met 6-23 te winnen, stond er halverwege een 21-45 stand op het scorebord. Deze klus zou in één wedstrijd geklaard worden.

Na de pauze haalde Casteels zijn starters snel naar de kant om de youngsters meer minuten te geven. Floris Versteeg mocht meteen na de pauze starten en deed dat zeer verdienstelijk. De jeugdinternational evenaarde in bijna tien minuten speeltijd zijn complete productie van dit seizoen. Die zeven punten kwamen voort uit een score onder het bord na een aanvallende rebound, een dunk en een driepunter. Daarnaast pakte Versteeg ook nog eens twee aanvallende rebounds mee.

Kasper Averink en Jan Driessen grepen in het vierde kwart hun kansen. Averink was snel in de omschakeling van verdediging naar aanval en produceerde in de laatste tien minuten 11 van zijn 15 punten, zijn hoogste score ooit in dienst van Zorg en Zekerheid Leiden.

Jan Driessen deed eigenlijk niets anders dan altijd. Gewoon spijkerhard verdedigen en buffelen in de rebounds. Halverwege het vierde kwart deed hij de Leidse bank opveren. De 18-jarige forward zag een slechte pass van Frank Schaftenaar aankomen, pakte de steal en ging vervolgens coast-to-coast voor een fraaie dunk, een van de vijf dunks van Zorg en Zekerheid Leiden. Worthy de Jong kan na zijn fraaie optreden langs de kant, zwaaiend met zijn handdoek en met een lach van oor tot oor, rekenen op een uitnodiging van de cheerleaders van Zorg en Zekerheid Leiden. Het gaf aan dat het deze middag makkelijk ging, dat een aantal spelers zelfvertrouwen tankte en dat de ploeg wederom de laatste vier van het bekertoernooi heeft bereikt. De 45-87 einduitslag zegt verder genoeg over de verhoudingen binnen de lijnen. En maakte een tweede wedstrijd in Leiden overbodig.

In de halve finale wacht Donar. Op woensdag 4 februari speelt Zorg en Zekerheid Leiden in de Vijf Meihal het eerste duel. De return in Groningen vindt plaats op dinsdag 17 februari.