53-80

Datum: zondag 11 januari 2015 · 16:00
Locatie: Alexanderhal, Rotterdam

ZZ Leiden naar kwartfinale beker

Zonder hoogstaand spel heeft Zorg en Zekerheid Leiden zich vanmiddag geplaatst voor de kwartfinale van de Nederlandse beker. Het tweede team van Rotterdam Basketbal werd met 53-80 verslagen. Worthy de Jong bleef aan de kant. Dylon Cormier raakte geblesseerd aan zijn oog en bracht uit voorzorg een bezoek aan het LUMC, maar kon vrij snel weer huiswaarts keren.

Zorg en Zekerheid Leiden opent de achtste finale van de beker vrij goed. Binnen een minuut wordt Rogier Jansen twee keer vrijgespeeld voor een driepunter. Hierdoor kijken de gastheren van Rotterdam Basketbal 2 meteen tegen een 0-6 achterstand aan. Verdedigend lijkt het bij Zorg en Zekerheid Leiden ook wel aardig, wan twee van de eerste drie schotpogingen van de thuisploeg worden door Mohamed Kherrazi en Jeroen van der List geblokt. Na 2,5 minuut breekt Alex Samedo de ban voor de Rotterdammers.

Na vier minuten geeft Jansen een prima pass naar de in de lucht springende Will Felder die deze alley-oop pass genadeloos afdunkt. Wie op meer van dit soort hoogstandjes had gerekend, komt echter bedrogen uit. Zorg en Zekerheid Leiden, dat zonder Worthy de Jong aantrad, past zich aan het niveau van de tegenstander aan. Diverse ballen komen niet aan (over de hele wedstrijd 24 keer balverlies) en als er geschoten wordt, kiest de Leidse ploeg voor de pauze in 60 procent van de gevallen voor een driepunter. Buiten de twee al genoemde bommen van Jansen is verder alleen Van der List nog een keer succesvol van ver.

Met nog drie minuten te spelen in het eerste kwart bedraagt de voorsprong dertien punten (5-18), maar daar snoept Rotterdam langzaam wat van af. Na de eerste periode staat het 11-22, in het tweede bedrijf komt de thuisploeg terug tot zeven punten achterstand bij rust. Voor Dylon Cormier zit het werk er dan al op. De Amerikaan kreeg een tik op zijn oog waardoor zijn zicht gehalveerd werd. Cormier ging aan het begin van het laatste kwart al op weg naar het LUMC, maar na wat onderzoek bleek er niets ernstigs beschadigd te zijn. Met een dik en blauw oog doet Cormier morgen gewoon weer mee aan de training. Het applaus dat Cormier kreeg toen hij de zaal verliet, deed hem zichtbaar goed.

Dan maar goed uit de kleedkamer komen, luidt het Leidse voornemen voor de tweede helft, maar Papito Hersisia maakt er met een driepunter meteen 30-34 van. Dunkkoning Vincent van Sliedregt en Hersisia (met een geweldige dunk voor 37-41) houden de Rotterdammers tot halverwege het derde kwart in de race, maar dan vindt Zorg en Zekerheid Leiden het mooi geweest. De verdediging wordt aangescherpt en het kwart wordt afgesloten met een 2-13 run voor een tussenstand van 39-54.

In het laatste kwart brengt Zorg en Zekerheid Leiden het verschil naar een wat acceptabeler niveau: 53-80. Joe Willman en Van der List schroeven hun puntentotalen nog wat op. Van der List eindigde zelfs met een double double (21 punten, 10 rebounds). Felder verzorgde in de laatste minuten nog een fraai hoogstandje door keihard achterwaarts te dunken.

Zorg en Zekerheid Leiden, ondanks wat minder goed spel, gaat dus door naar de kwartfinale. Daarin mag de ploeg het opnemen tegen opnieuw een formatie uit de promotiedivisie, namelijk Cangeroes uit Utrecht, de huidige club van Frank Schaftenaar, die in de beginperiode nog twee seizoenen (2007-2009) voor Zorg en Zekerheid Leiden uitkwam.