78-70

Datum: dinsdag 30 september 2014 · 14:00
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwole

ZZ Leiden verliest laatste oefenduel

In de generale repetitie voor de zaterdag startende competitie heeft Zorg en Zekerheid Leiden laten zien dat er nog wat werk is te verzetten. Anderhalve week geleden werd Landstede Basketbal op de Open Dag nog met 98-81 verslagen, vandaag waren de rollen in Zwolle omgedraaid. De formatie van Eddy Casteels ging met 78-70 onderuit en had dat vooral aan zichzelf te danken.

Basketbal is een sport met veel statistieken. Amerikanen draven daarin al jaren heel erg ver door. Eddy Casteels moet wel haast gek geworden zijn van de statistieken van zijn ploeg vandaag in Zwolle. Zorg en Zekerheid Leiden had een veel beter schotpercentage dan Landstede (60,5% versus 43,3% tweepunters en 15,0% versus 6,7% driepunters). Ook de vrije worpen werden beter genomen, met dien verstande dat Landstede twaalf pogingen meer kreeg en er acht meer raakte dan Zorg en Zekerheid Leiden.

Maar waar ging het dan mis? Landstede Basketbal kreeg de gelegenheid om maar liefst 20 aanvallende rebounds te pakken (tegen 8 voor Zorg en Zekerheid Leiden) en ook de 23 turnovers deden de Leidse formatie geen goed. Als je dan ook nog redelijke driepuntschutters in huis hebt, dan moet je het beter doen dan 3 uit 20. Erkende bommetjesdroppers als Rogier Jansen (1 uit 6) en Jeroen van der List (0 uit 4) hadden hun vizier vandaag in elk geval niet op scherp staan.

In een met studenten goed gevuld Landstede Sportcentrum begonnen beide ploegen moeizaam. Will Felder pakte wel wat puntjes in de aanval mee, maar gaf verdedigend niet thuis tegen de massieve Joe Burton. Felder werd na nog geen drie minuten al door Casteels naar de kant gehaald.

Zijn vervanger was Dylon Cormier en die was juist gebrand om een goede wedstrijd af te leveren. In twee wedstrijden in België speelde Cormier erg sterk, tegen Donar was de jonge Amerikaan uiterst ongelukkig. “Ik wilde me vandaag revancheren voor die slechte wedstrijd in Groningen.” In die opzet slaagde Cormier zeer zeker. Met 22 punten (tegen 60%), 6 rebounds (3 aanvallend) en een block op Leon Williams heeft Cormier alle recht om terug te kijken op een prima wedstrijd. Heel even hield heel Leiden zijn hart vast toen Cormier in het vierde kwart hinkelend naar de kant kwam. Maar de schade bleek mee te vallen. “Het was alsof er heel even een zenuw bekneld zat. Maar gelukkig viel het mee en kon ik gewoon weer verder spelen.”

Dankzij het sterke spel van Cormier en enkele goede acties van Mohamed Kherrazi, die zich aanvallend meer en meer laat gelden, wist Zorg en Zekerheid Leiden de voorsprong van 12-16 na het eerste kwart iets verder uit te breiden. Bij 27-33 gingen beide ploegen rusten.

Na anderhalve minuut in het derde kwart stond het al weer gelijk. Toch slaagde Zorg en Zekerheid Leiden erin zich te herstellen. Na een steal van Kherrazi dunkte Felder voor 37-40 en na opnieuw een turnover van Landstede maakte Worthy de Jong er 37-42 van. Maar lang kon de Leidse formatie niet genieten van de voorsprong. Bij het ingaan van de laatste periode had Landstede Basketbal de leiding overgenomen: 51-49.

Binnen 34 seconden werd de wedstrijd vervolgens beslist. Jansen verspeelde de bal aan Leon Williams die simpel scoorde. Na een volgende turnover van De Jong trok Jan Driessen aan de noodrem, met als gevolg een onsportieve fout. Ewoud Kloos benutte beide vrije worpen en vervolgens zorgde Grant Gibbs voor 57-49. Deze klap kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet meer te boven, ondanks een paar fraaie scores van De Jong. Met nog iets meer dan een minuut te gaan, was het verschil teruggebracht tot vijf punten. Typerend voor de wedstrijd was dat Zorg en Zekerheid Leiden niet de verdedigende rebound pakte na een Zwolse misser, met dus de kans om terug te komen tot drie punten, maar dat Burton de aanvallende rebound naar zich toe trok. Uiteindelijk resulteerde dit in een 78-70 nederlaag.

“Hoewel ik zelf wel lekker speelde, is verliezen nooit leuk”, stelde Cormier na afloop. “Maar zaterdag gaat het er pas echt om. Dan begint de competitie en moeten we laten zien wat we waard zijn.”