65-69

Datum: woensdag 11 maart 2015 · 20:00

Onnodige nederlaag in strijd om eerste plaats

LEIDEN - De titanenstrijd tussen de nummers één en twee, SPM Shoeters Den Bosch en Zorg en Zekerheid Leiden, werd een duel om van te smullen woensdagavond, maar bracht uiteindelijk louter frustratie in het Leidse kamp. Doordat Zorg en Zekerheid Leiden aan het einde de weg helemaal kwijt raakte, werd het uiteindelijk 65-69 en ligt de strijd om de eerste plaats nog helemaal open.

Leiden startte wel met de intensiteit die nodig is in een topwedstrijd als deze. De beresterke Reggie Johnson mocht een paar keer doorkomen, maar Will Felder had zijn zaakjes prima op orde in het eerste kwart. Hij maakte 2-2 en stond aan de basis van een snelle fastbreak voor 6-4 van Jansen. Ook Worthy de Jong knalde zich de wedstrijd in met een heerlijke fake en een driepunter daaropvolgend na weer goed werk van Felder. Nadat hij opnieuw een bal heroverde en Joe Willman in staat stelde een bom te droppen, nam Sam Jones maar eens een time-out.

Dat werkte, want na twee rake vrije worpen van Akerboom en Johnson en een leep schotje van de Nederlandse topschutter was het weer 14-14. Balverlies van Willman bracht Den Bosch zelfs opnieuw een voorsprong. Ondanks dat had Leiden onder het bord een overwicht mede door het ontbreken van Marcel Aarts. Felder en Kherrazi heersten in het eerste kwart vooral onder de eigen ring en dat gaf Zorg en Zekerheid meer schotpogingen. Het bracht de thuisploeg een 17-16 voorsprong na tien minuten. Daarbij werd een zuivere driepunter van De Jong in de zoemer afgekeurd omdat hij buiten de tijd zou zijn geweest.

Maar de scores bleven daarna schaars. Den Bosch speelde verschrikkelijk slordig en verprutste de ene na de andere aanval, maar ook Leiden was niet bij machte te profiteren in een extreem defensieve wedstrijd. De Vijf Meihal mocht wel even los na een goede interceptie en dito dunk van Kherrazi op de jonge Frerik Adriaans, maar daar bleef het dan wel bij. Sterker gezegd, de eerste driepunter na 15 minuten spel voor Shoeters kwam van Akerboom en was goed voor een nieuwe voorsprong van de bezoekers; 22-23.

In het tweede deel van het tweede kwart vond Leiden de energie terug. Een heerlijke score van De Jong met bonus en een drietje van Maurice Creek brachten het publiek in vervoering. Zeker nadat Creek daarna de bal direct stal van Chris Denson en De Jong vrije worpen kreeg, ging het geluidsniveau omhoog. Den Bosch nam een time-out en was het volkomen kwijt. Sterker, na opnieuw een steal mocht Van der List naar de lijn en scoorde Kherrazi na weer een heerlijke fast-break.

Na die golf van energie mocht Shoeters heel even op adem komen. Maar het bleef Leiden dat de klok sloeg tot aan de thee. De Jong griste twee keer een rebound weg na een eigen misser en scoorde. Het slotakkoord was voor Maurice Creek. Eerst zwierde hij knap naar de ring om daarna in het gezicht van zijn tegenstander een driepunter raak te knallen. Het gaf Zorg en Zekerheid een 40-27 voorsprong bij rust na een imposant tweede kwart van 23-11.

Daarna sloeg wederom weer het ‘derde kwart syndroom’ keihard toe. Wessels raakte een vrije worp, Curry knalde raak voor drie en Johnson mocht met succes naar de vrije worplijn, waardoor het ineens weer 40-33 was. Casteels bracht Felder voor Van der List nadat Johnson tot zijn eigen verbazing opnieuw kinderlijk eenvoudig mocht scoren. Arvin Slagter maakte daarna 42-37 en Zorg en Zekerheid had de steun van de Vijf Meihal keihard nodig.

De voorsprong was binnen vijf minuten weer als sneeuw voor de zon verdwenen en Leiden was het volkomen kwijt. Slagter profiteerde daarna van weer dom balverlies van De Jong en maakte daarna zelfs 44-45 voor een 18-4 run. Hij verlengde die streak weer vanaf de vrije worplijn, voordat De Jong de stilgevallen zaal eindelijk weer mocht laten juichen. Creek bracht Leiden weer een voorsprong, maar de opgebouwde voorsprong was na een dramatische periode weg, waardoor het toch weer een nagelbijter werd aan het einde van het kwart.

Daarna ging het publiek in de Vijf Meihal zoals zo vaak massaal achter de ploeg staan. Een driepunter van Creek en een mooie score van De Jong gaven Leiden weer wat lucht al gooide een drietje van Akerboom wel roet in het Leidse eten. Dylon Cormier gaf daarna een schitterende pass op Van der List die raak schoot met bonus. En zo bleef het onwaarschijnlijk spannend in de steeds heter wordende Vijf Meihel.

Een bom van Slagter voor 60-61 deed Leiden zichtbaar veel pijn. Chris Denson maakte daarna zijn fletse wedstrijd goed met een hele sterke score voor 60-65 en even later voor 62-68. Een driepunter van Cormier bracht Leiden nog even in extase en Leiden leek balbezit te verkrijgen door een goed block van Willman op Denson, maar Van der List gooide de bal in totale paniek weer zomaar in Bossche handen, waardoor de kans op succes definitief weg was. Er werd een fout gemaakt op Slagter, maar die kon je dat klusje wel toevertrouwen.

Volkomen onnodig verloor het aangeslagen Leiden zodoende de titanenstrijd met Den Bosch en is de strijd om de eerste plaats nog helemaal open. Minder prettig is het feit dat Zorg en Zekerheid Leiden het onderlinge resultaat met SPM Shoeters niet meer kan winnen na de derde nederlaag op rij tegen de Bosschenaren.