97-61

Datum: zaterdag 31 januari 2015 · 20:30

ZZ Leiden speelt Apollo van het veld

Zorg en Zekerheid Leiden heeft vanavond weinig te duchten gehad van BC Apollo. Na rust (46-33) draaide Zorg en Zekerheid Leiden de duimschroeven flink aan. Via een groot aantal fastbreaks en driepunters (twaalf) liep de formatie van Eddy Casteels opnieuw door naar een ruime zege: 97-61.

BC Apollo is niet meer het team van voor de kerstperiode. Met Aron Royé en Sergio de Randamie heeft de ploeg twee goede pick-ups uit het faillissement van Den Helder gedaan. Van de bank kan dan ook nog Hicham Kherrazi komen. “Dit is een ploeg die we serieus moeten nemen”, zo kondigde Eddy Casteels aan.

Na een slordig begin van beide partijen, opent Rogier Jansen met een driepunter de score. Even haakt BC Apollo aan, maar een keiharde dunk van Mohamed Kherrazi is het startpunt voor een ruimere Leidse voorsprong. Na zes minuten is het verschil al opgelopen naar negen punten: 13-4. Bij de Amsterdammers is De Randamie dan al naar de kant gehaald met drie persoonlijke fouten. Kopt daarop maakt Royé zijn eerste minuten voor BC Apollo. De ervaren spelverdeler zorgt voor meer overleg in de Amsterdamse aanval. Waar Zorg en Zekerheid Leiden de aanvallen te lang doorspeelde en dus in tijdnood kwam, daar herstelde BC Apollo zich. Via een driepunter van Reggie Keely wordt het met nog één minuut te gaan in het eerste kwart 13-13. Weer is het Worthy de Jong die Zorg en Zekerheid Leiden voorgaat. De aanvoerder reageert meteen met een bommetje voor 16-13.

In het tweede kwart trekt Zorg en Zekerheid Leiden de verdediging stevig aan. Via mooi uitgespeelde aanvallen (open driepunter van Jeroen van de List) en De Jong die enkele steals acrobatisch afrondt. Voor BC Apollo is er geen houden aan. De Randamie verdwijnt halverwege het kwart weer naar de bank met vier persoonlijke fouten. Met nog enkele minuten te gaan, is het 40-19 en zet Apollo een zone neer. Zorg en Zekerheid Leiden heeft het daar moeilijk mee. Het schot valt niet. Aan de andere kant scoren Royé (8 punten) en Kherrazi (5 punten) wel. Kasper Averink knalt er tussendoor nog wel een bom in, maar bij rust is het nog verre van gespeeld: 46-33.

De derde periode heeft veel weg van het tweede kwart. Zorg en Zekerheid Leiden schiet uit de startblokken. Van der List begint weer te scoren onder het bord en verdubbelt zijn score uit de eerste helft naar 22 punten. De Jong is vooral passend aanwezig. Zo bedient hij met zijn zesde assist Kherrazi voor een heerlijke dunk. Bij 59-37 wordt het grootste verschil van de wedstrijd tot dan toe gemaakt. Via twee driepunters van De Randamie probeert BC Apollo nog iets terug te doen, maar Van der List is onder de borden niet meer te stuiten.

Het laatste kwart breekt bij 67-46 aan. Het is duidelijk dat de wedstrijd voor Zorg en Zekerheid Leiden nog niet over is. Joe Willman opent het kwart meteen met een driepunter en zou dat feit in de laatste tien minuten nog eens vier keer herhalen. Ook het eerste balcontact van De Jong in dit kwart levert een driepunter op. Zorg en Zekerheid Leiden blijft het tempo hoog houden en dat leidt weer tot een snelle score van Van der List op assists van Rogier Jansen. Dat was niet de mooiste pass van de dag, want die komt na iets meer dan drie minuten. Jansen gooit de bal richting ring en daar komt De Jong al inzweven om de alley-oop af te ronden voor 84-50. Het Leidse publiek, dat toch weer massaal naar de hal was gekomen, veert op. In dit tempo is het nog mogelijk om de honderd punten te halen. Dat feest blijft dan net uit, maar met een 97-61 overwinning mag iedereen dik tevreden zijn.

Dat is Casteels uiteraard ook. “Ik heb de jongens voorgehouden dat we de focus moeten houden op woensdag als we voor de beker tegen Donar spelen. We moeten groeien. Onze sterkmakers moeten zo sterk mogelijk worden. De komst van Maurice Creek is een goede ondersteuning in de breedte.”

Verdedigen gaat de ploeg stukken beter af dan aan het begin van het seizoen. “Elke training investeren we zeker een kwartier tot twintig minuten aan de defense. Ik wil dat we vooruit spelen, snel en dat we werken aan het beperken van de turnovers. Je ziet dat de beslissingen nu ook beter worden, de spelers vinden elkaar makkelijker.”

Van der List heeft de laatste drie wedstrijden niet meer gestart. “Een groot talent werkt en speelt het hardst. Kijk naar Kobe Bryant. Van der List start nu niet, maar pakt het goed op. Nu moeten we zorgen dat hij niet terug gaat zitten in een zetel, maar door blijft groeien naar het eind van het seizoen.”

Elke dag als Casteels het kantoor van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball binnenstapt, ziet hij daar de huldigingsfoto van het eerste kampioenschap op het stadhuis. “Daar droom ik van. Dat wil ik ook meemaken”, aldus Casteels.