81-101

Datum: zaterdag 22 november 2014 · 20:00
Locatie: Kalverdijkje, Leeuwarden

Eenvoudige winst voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft vanavond in Leeuwarden voor de tweede keer dit seizoen de 'century' gehaald en opnieuw was Aris het slachtoffer. In Leeuwarden werd het 81-101 in Leids voordeel. Halverwege het tweede kwart zette Zorg en Zekerheid Leiden bij een 40-33 achterstand aan voor een run die tot twee minuten in het derde kwart duurde. Via een score van 1-26 werd de thuisploeg op flinke achterstand gezet: 41-59. Daarna was het alleen nog de vraag of Zorg en Zekerheid Leiden de honderd zou halen. Die eer kwam op naam van Joe Willman.

In het vernieuwde Kalverdijkje kent Zorg en Zekerheid Leiden een sterke start. Via twee bommen van Jeroen van der List en twee scores van zowel Mohamed Kherrazi als Will Felder staat er na dik drie minuten al een 7-14 voorsprong op het scorebord. Marquise Simmons brengt Aris met een reeks scores terug in de wedstrijd. Halverwege de wedstrijd had Simmons al 15 punten achter zijn naam. Inside heeft Zorg en Zekerheid Leiden het lastig om Ryan Watkins en Simmons in toom te houden. Bij 19-18 zet Miles Jackson-Cartwright Aris voor het eerst sinds de derde minuut op voorsprong. Mohamed Kherrazi heeft dan al drie kruisjes achter zijn naam staan en blijft de rest van de eerste helft aan de kant. Twee turnovers van Worthy de Jong geven Aris de kans om het eerste kwart met 30-27 af te sluiten.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste periode amper verdedigt (30 punten tegen is natuurlijk veel te veel), geeft het tweede kwart een heel ander beeld. Torgrim Sommerfeldt zet Aris nog wel op 35-29. De Leidse opmars wordt gestuit door een onsportieve fout van Rogier Jansen. Hierdoor kijkt Zorg en Zekerheid Leiden na vijf minuten nog steeds tegen een achterstand aan: 40-33. Dan vindt de Leidse ploeg, aangevuurd door een woedende Eddy Casteels, het genoeg. De ploeg begint aan een ruim zeven minuten durende run van 1-26. Aris komt er aanvallend niet meer aan te pas, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden opeens alles raak schiet. Van der List komt bijvoorbeeld door met zes uit zeven driepunters, maar ook de jonge Jan Driessen laat weer goede dingen zien.

Zorg en Zekerheid Leiden domineert ook in de rebound (42 om 28) en pakt dertien aanvallende rebounds. Zo mag De Jong een driepunter missen, maar dankzij een aanvallende rebound van Dylon Cormier mag De Jong eens afdrukken voor drie en dit keer succesvol. De verdediging van Aris heeft meer weg van een gatenkaas. Op acht seconden voor rust krijgt De Jong de bal op de kop van de driepuntslijn en dribbelt de bucket in. Daar vindt hij Cormier helemaal vrij, waardoor de jonge Amerikaan de ruststand op 41-53 bepaalt. Scoorde Aris in het eerste kwart dertig punten, in de tweede periode maar elf.

Ook na de rust zet Zorg en Zekerheid Leiden nog even door. Pas bij 41-59 weet Aris, dat inmiddels zonder de aan zijn oog geblesseerd geraakte Ryan Watkins speelt, via een four point play van Sommerfeldt weer eens te scoren. Tegen het einde van het derde kwart gaat Jackson-Cartwright, de spelverdeler van de Friezen ook nog geblesseerd naar de kant. Zorg en Zekerheid Leiden maalt hier niet om en gaat vrolijk door met scoren. Cormier bepaalt de stand na drie kwarten op 58-78.

In het laatste kwart sluipt er weer wat nonchalance in het Leidse team. Philip Bach krijgt het namens Aris op zijn heupen en zorgt ervoor dat de Friezen terugkomen tot 74-85. IJdele hoop, want eerst komt Van der List door met zijn vijfde bom en daarna dunkt De Jong keihard over Sommerfeldt heen en benut ook nog eens zijn bonus: 74-91. In de laatste minuut stelt Driessen Joe Willman in staat om Zorg en Zekerheid Leiden door de grens van de honderd punten heen te schieten. Dat Aris dan nog vijf punten maakt, is voer voor de statistieken, maar meer ook niet: 81-101.

Voor Van der List leek het wel alsof de ring enorm groot was. “Misschien was de bal wel kleiner”, grapt de Leidse topscorer van de avond. “Het schot viel vandaag echt goed. Maar ik heb wel veel last van mijn pols. Dat gaat maar niet over.”