74-66

Datum: dinsdag 6 mei 2014 · 19:30
Locatie: Martiniplaza, Groningen

Leiden haalt de trekker nog niet over

GRONINGEN - GasTerra Flames heeft in de Groningse MartiniPlaza de laatste broodnodige strohalm gepakt met een 74-66 zege tegen Zorg en Zekerheid Leiden dat opnieuw lang in de wedstrijd bleef. Na kwart drie was het in wedstrijd drie van de halve finalereeks waarin het nu 2-1 staat in Leids voordeel nog 51-52, maar de thuisploeg had aan tien minuten genoeg om de hoop levend te houden.

Leiden begon scherp en fysiek tegen het logischerwijs gespannen Groningen. Het zweet stond de Noorderlingen van meet af aan in de handen, zeker nadat DeJuan Wright de avond opende met een driepunter. Maar de getergde MartiniPlaza kon de handen stuk klappen omdat ook Ross Bekkering en Jason Dourisseau zich op het bord schoten. De eerste bom van Cashmere Wright bracht de eerste Groningse voorsprong op het bord.

Het werd halverwege kwart één wat rommelig omdat Thomas Koenis en Kevin Thompson het met elkaar aan de stok kregen. Beiden kregen een technische fout, waarna er kort achter elkaar nog veel meer fouten werden uitgedeeld. Koenis en Bekkering kregen hun tweede fout, evenals Thompson. Omdat ook Josh Duinker en DeJuan Wright al twee kruisjes achter hun naam hadden staan, moest Leiden vroeg uitkijken dat het niet in foutenlast raakte. Leiden vluchtte bij 15-12 in een time-out en dat bleek een juiste keus. Mike Schachtner dropte een bom voor een gelijke stand, alvorens Arvin Slagter vanaf de vrije worplijn en Jessey Voorn in de zoemer na tien minuten de stand op 20-15 bepaalden.

Maar Zorg en Zekerheid zit goed in zijn vel en dat bleek ook weer aan het begin van het tweede kwart. Duinker scoorde op heerlijk aangeven van Worthy de Jong, die daarna zelf succesvol was vanaf de vrije worplijn. De bezoekers kwamen zelfs weer op voorsprong door een drietje op een heel goed moment van De Jong voor 22-24. Het bracht Skelin in een time-out na een 2-9 run. Dat had dan eindelijk effect, met name omdat Dourisseau wederom dominant aanwezig was. Hij bracht zijn ploeg eigenhandig weer op voorsprong uit een snelle fastbreak, een sterke aanvallende rebound en score en een vrije worp, waardoor het bij rust 31-29 was omdat De Jong nog wat terugdeed kort voor de thee.

In dat opzicht een prima tussenstand, maar Leiden had wel één probleem na 20 minuten basketbal in de MartiniPlaza. Zowel Schachtner, Thompson áls sterkhouder Wright liepen in de eerste helft drie persoonlijke fouten op en met het fysieke spel waarmee Leiden de tegenstander opnieuw ontregelde, had Toon van Helfteren een probleem met nog 20 hete minuten te gaan.

En dat het heter werd, ervoer Zorg en Zekerheid Leiden snel na het begin van kwart drie. Een heerlijke steal op Bekkering van De Jong en bijbehorende score uit de break voor 33-33 zorgde ervoor dat Groningen snel een time-out nam, maar daarna ging het gas erop. Coleman scoorde en Dourisseau gooide een bom raak, die vervolgens onder druk wel werd beantwoord door Whit Holcomb-Faye. Omdat Slagter en Wright daarna opnieuw scoorden, moest Leiden even op adem komen bij 42-36.

En het bleef een fantastisch gevecht. De goed spelende Holcomb-Faye dropte van heel ver opnieuw een bom en De Jong nivelleerde de score helemaal na een heerlijke score met bonus. Omdat Voorn en Cunningham drietjes uitwisselden was het bij 45-45 voor de zoveelste keer deze serie bloedstollend en zorgde het vooral in Groningse kringen voor hartproblemen. Bekkering kreeg daarop zijn vierde fout en Skelin gooide woest zijn jasje weg. Het zei genoeg, want Groningen zat opnieuw in de problemen in eigen huis. Het kleine groepje Leidenaren overstemde de MartiniPlaza toen Wright er zelfs weer 45-47 van maakte.

Het is dat GasTerra Dourisseau had, want het was de geweldig spelende Amerikaan die zijn ploeg persoonlijk in de race hield in wedstrijd drie van de geweldige halve finalereeks. Bij 50-49 bracht hij de thuisploeg weer op voorsprong, alvorens Thompson wat ongelukkig zijn vierde fout pakte. Cunningham, die een uitstekend kwart speelde, maande de Groningse hal opnieuw tot stilte met zijn vierde driepunter van de avond. Daardoor pakte Leiden na drie kwarten zelfs een minimale voorsprong bij 51-52 en was het nu echt buigen of barsten voor de Flames.

Ook voor Leiden trouwens, dat met zowel Thompson, Holcomb-Faye als Schachtner op vier fouten stond en dus met nog tien minuten te gaan op het randje speelde. En het werd problematisch al in het begin van kwart vier omdat wie anders dan Dourisseau Groningen op sleeptouw nam. Hij schoot zich naar 20 punten door drie vrije worpen te raken omdat De Jong een onhandige fout op de Amerikaan beging. Tot overmaat van ramp miste Wright twee keer vanaf de vrije worplijn en liet Voorn de thuisfans compleet uit hun dak gaan door te scoren.

Maar natuurlijk was daar weer de ongekend belangrijke Wright die zijn foutje van vlak daarvoor goed maakte met een driepunter op een niet beter te kiezen moment. Omdat Voorn nu faalde in de afwerking, nam Groningen een time-out. En dat hielp, niet voor de eerste keer, opnieuw. Koenis en Coleman waren succesvol en Thompson was de eerste met een volle strafkaart. Dourisseau mikte twee vrije worpen raak en Leiden moest het laten gaan. Het werd een onmogelijke opgave omdat Holcomb-Faye nu twee vrije worpen miste.

Maar voor de zoveelste keer deze serie draaiden de rollen zich nog één keer om. Duinker scoorde, Bekkering mocht gaan zitten met vijf persoonlijke fouten en Cunningham pakte een hele lekkere steal op Wright en scoorde knap voor 67-63, waardoor de genadeklap uitbleef. Met minder dan drie minuten te gaan was alles nog mogelijk. Een hele belangrijke score van Coleman gooide roet in het eten gedurende de comebackpoging van de bezoekers die strandde. Een driepunter van Cashmere Wright hield het Groningse waakvlammetje dat nog over was na de twee eerdere mokerslagen definitief aan.

En zo was Leiden in de MartiniPlaza opnieuw dichtbij, maar het was net niet voldoende om de trekker definitief over te halen. De 18 keer balverlies en bovendien de vroege foutenlast braken de vermoeide ploeg op. Bij 74-66 eindigde het en moet Leiden het in de Vijf Meihal dan maar afmaken. Het staat ook in de eigen hal nog gewoon op matchpoint na het eerder verworven thuisvoordeel door de eerste zege in het noorden. In principe is er dus nog niets aan de hand voor Leiden, dat door een verloren vierde kwart nu in tien minuten tijd moest capituleren. Donderdag het vervolg van deze fantastische serie in een ongetwijfeld kolkende Leidse hal. Wees er snel bij, want de kaartverkoop zal ongetwijfeld razendsnel gaan voor deze kraker.