Datum: zaterdag 5 oktober 2013 · 13:30
Team: U16
Locatie: Amsterdam

ZZ Leiden U16 wint uit van Harlem Lakers

ZZ Leiden U16 was dit weekend ondertussen al aan de derde wedstrijd van de competitie toe. Maar eerst kijken we nog even terug op de start van het nieuwe seizoen. Een nieuw team, een mix van deels eerstejaars, tweedejaars en spelers die dit seizoen de eerste stappen in een landelijke competitie gaan maken.

De eerste wedstrijd tegen Mosquito’s in Amsterdam was nog wennen, maar door hard te werken in de verdediging werd er gewonnen met 42-67. Vervolgens de eerste thuiswedstrijd in onze eigen Vijf Meihal. Voor een lekker volle tribune werd er met 99–58 van Uball gewonnen. Er werd hard gewerkt en met veel energie gespeeld.

Twee wedstrijden gewonnen, dat gaat goed denk je dan. Niets is minder waar, bleek in de praktijk. ZZ Leiden U16 ging dit weekend weer richting Amsterdam om het op te nemen tegen Harlem Lakers. Het team start de wedstrijd ongeconcentreerd en speelt zonder beleving en zonder inspiratie. De jongens speelden voornamelijk tegen zichzelf. Heel veel onnodige fouten, waardoor de tegenstander vaak op de vrijeworplijn stond en daardoor goed bij kon blijven. Tel daarbij op een flink aantal slechte passes, waardoor Harlem Lakers makkelijke intercepties kon pakken en breaks kon lopen. In de laatste twee minuten voor het eind van de eerste helft werd U16 iets scherper in de verdediging, waardoor ZZ Leiden een beetje uit kon lopen. De stand na de eerste helft is 37-47.
Gelukkig kwam het team heel goed uit de kleedkamer, gefocust en gebrand om te laten zien dat ze wel degelijk goed kunnen basketballen. Er werd na de pauze strak verdedigd, waardoor ze redelijk wat steals op de pass konden pakken. Daarnaast durfden ze nu gelukkig ook inside te gaan in plaats van alleen maar over de kop van de bucket te passen. De spelers kwamen daardoor veel op de vrijeworplijn terecht. Die werden deze wedstrijd heel goed benut (34 van de 48 gingen raak). ZZ U16 Leiden wint deze wedstrijd uiteindelijk met 70-92.
Kortom, een moeilijk begin, maar de omslag in de tweede helft getuigt van veerkracht. En dat geeft vertrouwen voor de toekomst.