75-65

Datum: zaterdag 18 januari 2014 · 19:30
Locatie: Kingsdome Den Helder

Duidelijke nederlaag in Den Helder

Zorg en Zekerheid Leiden heeft het debuut van Kevin Thompson niet kunnen opsieren met een overwinning. In Den Helder werd met duidelijke cijfers in een uiterst povere wedstrijd met 75-65 verloren van Den Helder Kings.

In de beginfase van de wedstrijd kon Zorg en Zekerheid Leiden nog enige aanspraak maken op de winst. Een 9-6 achterstand halverwege het eerste kwart werd omgebogen in een 11-16 voorsprong. In deze fase maakte Kevin Thompson zijn debuut. De Amerikaan pakte meteen een aanvallende rebound die hij omzette in een score en een minuut later kreeg Thompson een lay-up op een presenteerblaadje met dank aan Worthy de Jong. Veel meer dan dat was er in Den Helder nog niet voor Thompson weggelegd: 4 punten, 3 rebounds, 3 turnovers en 3 persoonlijke fouten in iets meer dan 18 minuten. Het was duidelijk waarneembaar dat Thompson nog niet echt in shape was en wedstrijdritme miste. Maar nu zijn tewerkstellingsvergunning rond is, kan hij pas echt aan de slag. Met meer trainingen en wellicht een trainingspotje in Weert (hoewel Maxxcom BSW zaterdagavond wel Landstede Basketbal klopte) is de kans groot dat Thompson volgende week tegen GasTerra Flames weer een stapje verder is.

In de openingsfase had het arbitrale trio nog een curieuze actie. Na twee rake vrije worpen van Sean Cunningham voor 3-2, raakt Den Helder Kings de bal na 15 seconden in de aanval kwijt. Cunningham heeft de steal en gaat er vandoor. Score plus bonus voor Zorg en Zekerheid Leiden, zou je denken. Maar de schotklok was niet teruggezet en precies negen seconden na de steal van Cunningham gaat het signaal af en pas daarna wordt er gescoord. Bij de tafel aangekomen geeft de scheidsrechter het sein 24 seconden. Logisch dat Toon van Helfteren meteen ontploft. Iedereen kon zien dat Zorg en Zekerheid Leiden pas net de bal veroverd had.

Maar goed, de bezoekers herstellen zich wel en komen met 11-16 voor als Kasper Averink na een minuut spelen in het tweede kwart een drietje succesvol door het netje ziet glijden. Daarna neemt de thuisploeg het heft weer in handen. De aanvallen worden prima uitgespeeld en het zwakke verdedigen op de driepunter van de Helderse formatie (voor rust Van der List, Max van Schaik en Emanuel Ubilla, na de pauze volgen er nog eens zeven) wordt blootgelegd. Mike Schachtner bepaalt met een linkshandige dunk de ruststand op 32-28 voor Den Helder Kings.

Vier punten achter; dat moet te doen zijn. Zeker als je bedenkt dat De Jong, Schachtner, Whit Holcomb-Faye en Mohamed Kherrazi ver beneden peil spelen. Jammer genoeg verandert dit na de pauze amper. De Jong werkt zijn slechtste wedstrijd van het seizoen af met 2 punten (1 uit 7 schot) en vier keer balverlies. Schachtner eindigt dan nog wel op 11 punten, maar bijna de helft daarvan komt in het vierde kwart als de wedstrijd eigenlijk al gespeeld is. Illustratief voor zijn spel is zijn vrije worppercentage. Normaal gesproken is de Amerikaan een zekerheidje van de lijn, nu gooit hij vier van de zeven vrije worpen raak. Te weinig.

Doordat Den Helder Kings in het derde kwart aan een serie driepunters begint en Zorg en Zekerheid nauwelijks openingen lijkt te vinden en veelal verzandt in oeverloos rondpassen of het niet goed uitspelen van een pick & roll, kijkt Zorg en Zekerheid Leiden na het derde kwart tegen een 60-48 achterstand aan.

Na driepunters van Rogier Jansen en Ubilla plus nog wat vrije worpen bedraagt het verschil halverwege het laatste kwart 21 punten. Zorg en Zekerheid Leiden gooit in de eerste vijf minuten liefst zeven keer de bal weg. De ban wordt uiteindelijk gebroken door Josh Duinker, die als enige een goed niveau haalde. Het pleit voor Zorg en Zekerheid Leiden dat de ploeg ook in het laatste kwart bij een achterstand van 21 punten niet opgeeft en door blijft knokken om de nederlaag geen drastische vormen aan te laten nemen: 75-65.