75-84

Datum: zaterdag 26 oktober 2013 · 20:00
Locatie: Topsportcentrum Rotterdam

Briljante Josh Duinker velt Rotterdam

ROTTERDAM - Met maar liefst 37 punten en 10 rebounds was Josh Duinker dé man die Zorg en Zekerheid Leiden een lastige avond in Rotterdam doorhielp. De uiteindelijke eindstand was 75-84. Leiden nam halverwege het derde kwart een voorsprong van  15 punten bij 52-67, het leek nog even spannend te worden bij 75-80 in de laatste minuut, maar Leiden pakte de tweede uitzege van het seizoen.

En dat was toch wel even nodig na de drie uitnederlagen op rij. Natuurlijk zit de kwakkelende ploeg van Toon van Helfteren niet in de meest gunstige fase van de competitie met vijf uitduels op rij, maar na de nederlagen in Den Helder, Den Bosch en Wijchen, was een overwinning in de laatste van die reeks toch echt wel heel gewenst. Daarvoor was Rotterdam natuurlijk een op papier fijne tegenstander.

Maar in de praktijk ging het allemaal niet zo gemakkelijk als gehoopt. Wel werd direct duidelijk waar de crux van het duel lag. Whit Holcomb-Faye bediende in een paar minuten tijd drie keer op rij Josh Duinker, die lekker doorkwam en hij begon het duel met de eerste zeven van de negen punten van Leiden. Mike Schachtner knalde een drietje raak voor 12-12, de vierde assist voor Holcomb, en ook Sean Cunningham raakte voor drie om de eindstand van het eerste kwart op 14-18 te bepalen.

Nog voor de rust ontstond het eerste gaatje tussen de twee ploegen. Duinker scoorde lekker door op aangeven van floorleader Holcomb en met 11 punten in het tweede kwart was de Nederlandse Australiër er debet aan het feit dat Leiden via een 24-34 voorsprong uiteindelijk de kleedkamer inging bij een stand van 28-34.

Op zich nog niets aan de hand en genoeg tijd om de score een wat mooier aanzien te geven in Leids voordeel. Echter, het moedige en dit jaar sterkere Rotterdam weigerde te capituleren en nam via Anderson zelfs weer een voorsprong bij 37-36 en even later ook bij 41-38 door de Amerikaan. Het 22e punt van Duinker en een bom van Cunningham brachten ZZ weer op 41-43.

Toch was de 47-49 stand na het derde kwart allerminst geruststellend. Een alley-oop pass van Worthy de Jong op Duinker die heerlijk dunkte als start van het vierde kwart leidde een prima fase van Leiden in. Duinker voegde nog maar eens vier punten toe aan zijn toch al imposante totaal en bij 47-55 vluchtte Rotterdam in een time-out. Bij 52-67 na een driepunter van Schachtner en weer een score van de center van Leiden leek het duel in de pocket.

Maar niets was minder waar. Zorg en Zekerheid benadrukte de fletse fase waarin het verkeert en liet de thuisploeg alsnog terugkeren. Anderson gooide twee vrije worpen raak en Otten profiteerde van een turnover van De Jong. Omdat de jonge Jaron Dijkhuizen vier vrije worpen op rij miste en Hussein Addow wel een drietje raak gooide naar 75-80 werd het nog heel even spannend in de laatste minuut. Echter, De Jong gooide zijn twee vrije worpen wel raak en Duinker maakte zijn clubrecord compleet. De international beleefde een heerlijke avond in het Topsportcentrum en met 37 punten en 10 rebounds leidde hij zijn ploeg in de goede richting.