78-67

Datum: donderdag 17 oktober 2013 · 20:00
Locatie: Maaspoort Den Bosch

Leiden komt net te kort in Den Bosch

DEN BOSCH - Alhoewel de score nog wat hoog uitviel in Bosch voordeel, kon Zorg en Zekerheid Leiden na de 78-67 nederlaag terugkijken op ruim drie kwarten uitstekend basketbal in de Maaspoort. Met opgeheven hoofd kon de ploeg donderdagavond Den Bosch verlaten, dat zich eens te meer als voornaamste titelkandidaat profileerde.

Het werd een heerlijk duel in de behoorlijk gevulde Maaspoort, waarbij Leiden nog zonder Whit Holcomb-Faye lange tijd niet onderdeed voor de ploeg van Sam Jones. Het keek wel het overgrote deel tegen een achterstand aan, maar brak pas in het slot van de wedstrijd.

In het eerste kwart hield Leiden zich in leven met het nemen van vrije worpen, omdat Tai Wesley en Stefan Wessels al snel tegen twee fouten aanliepen. Waar ZZ 9 op 11 schoot vanaf de lijn, moest Den Bosch het doen met 0 uit 2. Dat resulteerde in het kleinst mogelijke verschil na tien minuten, de ijverige Jason Conrad frommelde in de zoemer 26-25 binnen.

Mike Schachtner knalde zich in de beginfase al aardig in het duel. Met 10 punten was hij de eerste man in de dubbele cijfers en sterkhouder van Leiden, eigenlijk gedurende de hele wedstrijd. Het hoogtepunt voor de rust kwam van jongeling Yannick Franke. De guard weigerde onder de indruk te zijn van klasbak Wesley en met een machtig block kreeg hij de Leidse handen op elkaar. De aanval daarop leverde hij een puntgave assist af op Josh Duinker die dankbaar binnendunkte.

Ook bij rust was er nog geen speld tussen de ploegen te krijgen. Alhoewel de thuisploeg wel constant aan de goede kant van de score bleef, was er bij 46-44 nog van alles mogelijk en vielen vooral de hoge percentages (60 tegen 55 %) op waartegen de ploegen hun scores afwerkten. Bovendien mikten beide ploegen al vijf bommen raak alleen in de eerste helft.

In de tweede helft bleef Leiden, met Mohamed Kherrazi terug in de ploeg na zijn schorsing, bij de les tegen de Shoeters, die steeds meer gebruik begonnen te maken van de diepe bank waar het op kan terugvallen. Dit in tegenstelling tot Leiden, dat praktisch maar met zeven volwaardige spelers speelde. Groot voorbeeld daarvan was Ralf de Pagter, die zijn minuten vanaf de bank ten volle benutte. Hij kwam tot 13 punten en 3 rebounds,  waarvan een aantal op cruciale momenten.

Schachtner bleef inmiddels een uiterst goede wedstrijd spelen en eigenhandig, zeven punten op rij, maakte hij er 60-58 van. Conrad onderstreepte zijn hele aardige optreden vervolgens met twee identieke schotjes vanuit de hoek, waarmee de eerste Leidse voorsprong op het bord kwam bij 60-62. Daarmee besloten de ploegen ook het derde kwart en leek een stuntje toch in de maak.

Maar Jones had zijn huiswerk gedaan. Met een agressieve zoneverdediging dwong hij Leiden tot het maken van de ene na de andere fout en in het vierde kwart kwam Zorg en Zekerheid er gewoon niet meer aan te pas. Geen fatsoenlijke aanval werd meer gelopen en de schotklok werd een grote tegenstander van Leiden, dat niet meer onder de enorme druk vandaan kwam. De 78-67 eindstand was uiteindelijk wat vertekend, Zorg en Zekerheid Leiden had beter verdiend, maar over het geheel genomen was de zege van Den Bosch verdiend.

Ook Kherrazi moest dat erkennen, ondanks de goede wedstrijd waarop zijn ploeg kon terugkijken. "Ik denk dat we 35 minuten topbasketbal hebben gespeeld. We verloren ons hoofd op cruciale momenten en dat is zonde. Den Bosch kon constant nieuwe energie brengen vanaf de bank en dat kunnen wij momenteel gewoon niet. Toch was dit al een groot verschil met de Supercup", refereerde Kherrazi aan de kansloze missie begin dit seizoen. Hij blijft echter positief gestemd. "We blijven de titelverdediger, klaar. Dit team is de kampioen van de Eredivisie en zo willen we overal voor de dag komen. Ook de nieuwe spelers beginnen te begrijpen hoe deze club in elkaar zit. We zijn klaar voor wat komen gaat, dat hebben we vandaag in grote delen laten zien", sprak hij strijdbaar.