Zorg en Zekerheid Leiden komt zaterdag voor de zesde keer thuis, terwijl de ploeg pas twee keer uit heeft gespeeld. Opnieuw komt een Belgische tegenstander naar ZZ Arena 1574, dit keer Spirou Basket Charleroi. Het duel begint zoals gebruikelijk om 20.00 uur.

Dat het competitieschema voor Zorg en Zekerheid Leiden ietwat scheef is, is duidelijk. Ook volgende week zaterdag staat er nog een thuiswedstrijd op het programma. Dat wordt dan de zevende thuiswedstrijd op een totaal van negen uitwedstrijden. Daarna volgen er nog een paar uitwedstrijden. Een en ander houdt wel in dat in de maanden januari en februari er maar één keer per maand thuis wordt gespeeld. Grijp je kans en bezoek nu nog deze thuiswedstrijden, want na de jaarwisseling is het aantal thuiswedstrijden in de eerste twee maanden behoorlijk beperkt.

Spirou Basket Charleroi staat op de ranglijst van de BNXT League net even achter Zorg en Zekerheid Leiden. Net als de Leidse formatie heeft de ploeg uit het Franstalige deel van België drie keer verloren, alleen heeft Leiden een wedstrijd meer gespeeld en die in winst omgezet. Gewonnen werd er thuis van Feyenoord (106-60) en Union Mons-Hainaut (60-50), maar na verlenging kon BAL met een 78-89 zege terug naar Weert reizen. Uit werd er verloren van Filou Oostende (83-71) en afgelopen zondag bij Kangoeroes Basket Mechelen (77-72). Vorige week vrijdag werd er in Bemmel met 77-87 gewonnen van QSTA United.

Cobe Williams is de topscorer van de ploeg met een gemiddelde van 16.8 punten per wedstrijd. Daarnaast deelt de Amerikaanse guard gemiddeld 4 assists per wedstrijd uit. Yordan Minchev koppelt 10 punten aan 9.2 rebounds per wedstrijd.

Spirou Basket Charleroi beschikt ook over twee Nederlanders. Sander Hollanders heeft zijn driepuntschot vanuit Groningen meegenomen naar België. Willem Brandwijk is aan zijn eerste seizoen voor Charleroi bezig. Beide spelers zijn in alle wedstrijden in het startende vijftal opgenomen. Hollanders is gemiddeld goed voor 9 punten en bijna twee rake driepunters per wedstrijd. Brandwijk noteert gemiddelden van 8.8 punten en 6.7 rebounds.

Andere belangrijke spelers zijn de van Oostende overgekomen Xander Pintelon en Quinten Smout. Op het roster van Charleroi komt ook Milan Samardzic voor. Deze international heeft dit seizoen echter nog niet gepeeld, ook niet in de wedstrijden voor de FIBA Europe Cup.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden is winst eigenlijk wel noodzakelijk als de ploeg mee wil doen in de bovenste regionen. Maar de BNXT League is ook een competitie waarin veel verrassende uitslagen worden genoteerd. Zo verloor Landstede afgelopen zondag in eigen huis ruim van LWD Basket, terwijl twee dagen eerder in Leiden werd gewonnen. Kortom, er valt vooraf niet te zeggen wie met de winst aan de haal gaat. De rol van de zesde man kan dan van doorslaggevende betekenis zijn.


BNXT_League Charleroi Eredivisie Preview Spirou_Basket Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten