92-83

Datum: dinsdag 4 juni 2024 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden op herhaling als kampioen

Zorg en Zekerheid heeft geschiedenis geschreven voor Leiden. Door de vierde wedstrijd tegen Heroes Den Bosch met 92-83 winnend af te sluiten, pakte Zorg en Zekerheid Leiden niet alleen het zesde landskampioenschap (het vijfde onder de noemer Zorg en Zekerheid Leiden), maar is het ook de eerste keer dat Zorg en Zekerheid Leiden zich mag kronen tot back-to-back kampioen. Deze titel betekent dat Zorg en Zekerheid Leiden voor de derde keer op mag voor de finale van de algehele BNXT League.

Als Arena 1574 groter was geweest, dan hadden er ongetwijfeld meer mensen een kaartje kunnen kopen. Nu was de hal zondagmiddag al uitverkocht, waarna er nog staanplaatsen werden gecreëerd, zodat een kleine 3000 toeschouwers deze wedstrijd konden volgen.

In de openingsfase werd al duidelijk dat e rop het scherp van de snede gespeeld zou worden en dat beide ploegen nadrukkelijk op zoek waren naar de winst. Na zo’n vier minuten spelen sloeg Zorg en Zekerheid Leiden het eerste gaatje door via een 8-0 run (score Roeland Schaftenaar, de tweede driepunter van Tajion Jones en een and-1 van Brock Gardner) uit te lopen naar 15-9. Heroes Den Bosch wist even aan te haken, maar na lay-ups van Gardner en Marijn Ververs en een driepunter van Maarten Bouwknecht werd het verschil 11 punten: 26-15. Een driepunter van DJ Fenner zorgde voor een kwartstand van 26-19.

Meteen aan het begin van het tweede kwart kwam Heroes Den Bosch door met een driepunter van Austin Price. Toch liep Zorg en Zekerheid Leiden na driepunters van Bouwknecht, Luuk van Bree en Jones weg naar een voorsprong van 10 punten: 35-25. Het massaal opgekomen publiek vond het prachtig. Met nog iets meer dan drie minuten te spelen was de marge gegroeid naar 13 punten: 46-33. Net als in een eerdere wedstrijd in deze finalereeks viel Zorg en Zekerheid Leiden daarna stil en kwam Heroes Den Bosch via een 0-12 run terug in de wedstrijd. Via een score van Alex Gross werd de rust bereikt met een stand van 48-45.

Na de pauze waren het opnieuw driepunters van Ververs en Gardner en een jump hook van Roeland Schaftenaar die Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw deden uitlopen naar 56-49. Halverwege het kwart kwam de Leidse formatie na weer een driepunter van Jones – de Amerikaan schoot vanavond 7 uit 7 driepunters – op een voorsprong van 10 punten: 61-51. Bij Heroes Den Bosch was Fenner inmiddels op stoom geraakt. De Bossche Amerikaan zou de wedstrijd afsluiten met 30 punten. Met nog een minuut te gaan in het derde kwart was de Leidse voorsprong geslonken tot 5 punten: 65-60. Door een jumpertje van Ververs en een driepunter van Gardner werd het kwart afgesloten met een 70-62 stand in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

Na drie minuten spelen in het vierde kwart was Heroes Den Bosch teruggekomen tot 73-69. Voor Dorsey-Walker zat het duel er toen al op, want na een fout van Ververs liet de Amerikaan zich gaan, wat leidde tot een diskwalificerende fout. Niettemin kon de wedstrijd nog alle kanten op. Vrije worpen van Gross en een jump shot van Bouwknecht gaven de thuisploeg even lucht: 77-69. Na een turnover van Ververs dunkte Jito Kok een alley-oop pass van Fenner binnen voor 77-71. Jones antwoordde met een floater, maar vervolgens kwam Heroes Den Bosch door met een driepunter van Price voor 79-74.

Drie rake vrije worpen van Schaftenaar werden gevolgd door een driepunter van Jones voor 85-76 en minder dan twee minuten te spelen. Een dikke minuut later kwam Jones weer door met een driepunter voor 88-78. Toen kon het eigenlijk bijna niet meer misgaan voor Zorg en Zekerheid Leiden. Price knalde nog wel een drietje raak, maar vanaf de vrije worplijn maakten Jones en Gardner geen fout. Het slotakkoord was een dunk van Thomas van der Mars, die in de statistieken niet zijn meegenomen. De eindstand was dus 92-83 en daarmee behaalde Zorg en Zekerheid Leiden het derde landskampioenschap in vier jaar tijd.

Brock Gardner werd uitgeroepen tot MVP van de Finale. Gardner noteerde in de finale een efficiency van 25.5 per wedstrijd. Gemiddeld was de Amerikaan goed voor 17.25 punten, 6 rebounds, 3,25 assists.

Tajion Jones sloot de vierde wedstrijd af met 27 punten (9 uit 11 schot, 7 uit 7 driepunters). Brock Gardner noteerde 19 punten. Luuk van Bree was goed voor 11 punten. Alex Gross pakte met 6 stuks de meeste rebounds. Marijn Ververs deelde 8 assists uit.