79-65

Datum: zaterdag 1 juni 2024 · 20:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

ZZ Leiden moet nog aan de bak

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdagavond in Den Bosch de eerste kans op prolongatie van het landskampioenschap niet gegrepen. In het laatste kwart moest de Leidse ploeg zich gewonnen geven tegen Heroes Den Bosch: 79-65. Komende dinsdag om 20.00 uur vindt in Leiden de vierde wedstrijd van de finale reeks plaats.

In Den Bosch was na de wedstrijd van donderdag nog het nodige gebeurd. Lee Moore werd om disciplinaire redenen ontslagen. Daarnaast was Roberts Stumbris (nog steeds grieperig) niet van de partij. Het gaf in elk geval wel de urgentie aan in Den Bosch. Er moest gewonnen worden, want anders was Zorg en Zekerheid Leiden kampioen en het seizoen voor Heroes Den Bosch voorbij.

In het eerste kwart hadden beide ploegen moeite om tot scoren te komen. Via een driepunter van de zeer goed schietende Tajion Jones en een score uit de aanvallende rebound van Marijn Ververs kwam Zorg en Zekerheid Leiden op een 3-5 voorsprong. Heroes Den Bosch nam echter over, maar door een driepunter van Jones werd het eerste kwart afgesloten bij 10-9.

Jones zette Zorg en Zekerheid Leiden aan het begin van het tweede kwart op een 10-12 voorsprong en na een driepunter van Maarten Bouwknecht liep de Leidse ploeg uit naar 13-17. Heroes Den Bosch haakte aan, maar na een and-1 van Alex Gross werd het vier minuten voor rust 20-23. Daarna ging het mis. Austin Price gooide twee drietjes raak, Sherron Dorsey-Walker pakte een score met bonus mee en Emmanuel Akot scoorde uit een aanvallende rebound. Via deze 11-0 run pakte Heroes Den Bosch de leiding met 31-23. Luuk van Bree brak de ban, maar vlak voor het rustsignaal scoorde Dorsey-Walker nogmaals: 33-25. Vooral op het vlak van het schotpercentage moest Zorg en Zekerheid Leiden terrein prijsgeven: 29%. Jones was goed voor 13 van de 25 punten. Niemand anders had voor rust meer dan 3 punten.

Na de pauze bracht Akot het verschil op 10 punten. Het was tijd voor de Leidse ploeg om de grote supportersschare niet teleur te stellen. Van 38-27 kwam Zorg en Zekerheid Leiden via Jones (driepunter), Marijn Ververs (inside), Roeland Schaftenaar (hookje) en Brock Gardner (dunk) terug tot 38-36. Een kleine drie minuten voor het einde van het kwart kwam Van Bree door met een driepunter. Daarmee bracht hij de Leidse ploeg opnieuw op voorsprong: 43-46. De laatste aanval van het kwart was voor Zorg en Zekerheid Leiden. Gardner scoorde wel, maar dat was net na het tijdsignaal. Stand na drie kwarten: 48-48.

In het laatste kwart moest het dan gebeuren. Na twee minuten had de Leidse ploeg na vijf punten op rij van Van Bree de voorsprong weer gepakt: 51-53. DJ Fenner gaf de Bossche supporters weer hoop door vijf punten op rij te scoren (56-53), wat leidde tot een time-out van Doug Spradley. Zorg en Zekerheid Leiden gaf zich nog niet gewonnen. Door driepunters van Bouwknecht en Jones bleef de Leidse ploeg in de buurt: 63-59. Daarna viel Zorg en Zekerheid Leiden in aanvallend opzicht stil. Heroes Den Bosch zette een 12-1 run neer naar 75-60. Lucas Kruithof kwam nog door met een driepunter, maar het plan om de klok stil te zetten door fouten te maken en Heroes Den Bosch op de lijn te zetten, leverde weinig op. Alleen Jito Kok miste er nog twee, wat hij kort daarop goedmaakte door wel beide vrije worpen te benutten. Met 79-65 heeft Heroes Den Bosch de spanning in de serie teruggebracht. Komende dinsdag volgt deel 4 van deze finalereeks.

Tajion Jones werd topscorer met 22 punten (6 driepunters), Luuk van Bree kwam tot 10 punten. Alex Gross pakte met 7 stuks de meeste rebounds. Marijn Ververs en Brock Gardner noteerden ieder 6 assists.