79-80

Datum: zaterdag 21 september 2024 · 19:30
Locatie: Sporthal Quelderduijn, Den Helder

ZZ Leiden boekt zwaar bevochten zege

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste winst in de BNXT League op zak, maar wat moest de Leidse ploeg diep gaan. Twee minuten voor rust genoot Den Helder Suns nog een voorsprong van 21 punten (34-13), maar door een sterk derde kwart kwam de Leidse ploeg langszij. Uiteindelijk waren er twee verlengingen nodig om de overwinning veilig te stellen. Met 79-80 wist de Leidse ploeg de overwinning alsnog uit het vuur te slepen.

Hoofdcoach Doug Spradley had zijn startende vijf gewijzigd door Tajinder Lall te laten starten in plaats van Lucas Kruithof. De Canadees nam ook de eerste score voor Zorg en Zekerheid Leiden voor zijn rekening. Dat betekende 2-2 en daarna liep Den Helder Suns in hoog tempo van de Leidse ploeg weg. Patrick Carrier was twee wedstrijden topscorer van de ploeg, maar schoot zaterdag 0 uit 7 en eindigde ook met 0 punten, al pakte hij nog wel 8 rebounds. Drie minuten voor het einde van het eerste kwart maakte nieuweling Sam Huurman al zijn debuut voor Zorg en Zekerheid Leiden. Veel verschil maakte dat nog niet, want Den Helder was in het eerste kwart heer en meester. Dat de achterstand na het eerste kwart slechts vijf punten bedroeg (18-13), kwam door twee driepunters van Jordan Davis.

In het tweede kwart plaatste Den Helder een 16-0 run. Pas anderhalve minuut voor rust zorgde Lall voor de eerste score in dit kwart, een driepunter. Davis pakte ook nog snel vijf punten mee, zodat beide ploegen gingen rusten bij 38-21. Zorg en Zekerheid Leiden sloot de eerste helft af met een schotpercentage van 19%.

In het derde kwart waren de rollen omgedraaid. Zorg en Zekerheid Leiden verdedigde feller en stond maar zeven punten toe. Aaron Cook zorgde voor wat scores en Kruithof drukte een drietje af. Zo kwam Zorg en Zekerheid Leiden aan het eind van het derde kwart langszij: 45-45.

Wie verwacht had dat Zorg en Zekerheid Leiden nu wel door zou drukken, kwam bedrogen uit. Vier minuten voor het einde van de reguliere speeltijd had de thuisploeg aan de hand van Tobi Ewuosho toch weer een gaatje geslagen van 12 punten: 59-47. Huurman stond vervolgens aan de basis van een 0-14 run naar 59-61. Trevion Crews zorgde uiteindelijk dat er verlengd moest worden: 61-61.

In de eerste verlenging liep Zorg en Zekerheid Leiden via scores van Huurman, Davis (driepunter) en Roeland Schaftenaar uit naar een 63-68 voorsprong. Daarna scoorde de Leidse ploeg drie minuten lang niet meer en wist Den Helder een tweede verlenging af te dwingen: 68-68.

Daarin nam Den Helder Suns dit keer een ruime voorsprong: 77-72 met nog twee minuten te spelen. Eén minuut voor tijd kwam de Leidse ploeg via Cook en Davis (driepunter, zijn vijfde van de avond) weer op gelijke hoogte. Schaftenaar bezorgde Zorg en Zekerheid Leiden een 77-78 voorsprong, waarna Ewuosho (25 punten) de balans weer in het voordeel van de Suns liet doorslaan. Een goaltending op Cook gaf Zorg en Zekerheid Leiden een 79-80 voorsprong met nog 7 seconden te spelen. Daarin kwam de thuisploeg niet meer tot scoren en ging de winst mee terug naar Leiden.

Jordan Davis werd topscorer met 19 punten. Roeland Schaftenaar noteerde een double double met 17 punten en 10 rebounds. Ook Sam Huurman kwam tot 10 rebounds.