Bericht
Verlies na slechte week
NIJMEGEN - Het was onder de gegeven omstandigheden te veel gevraagd. Zorg en Zekerheid speelde in Nijmegen naar vermogen, maar de Matrixx Magixx was eenvoudig te sterk: 107-79. ZZ Leiden moet tegen de uitstekende Gelderse ploeg sowieso top spelen, maar dat was eigenlijk nu niet mogelijk. Johan Kuijper lag nog altijd ziek op bed, Aron Royé verliet de ploeg voor een Spaanse derdedivisionist en tot overmaat van ramp kreeg JS Nash vrijdagavond de trieste mededeling dat zijn zwager bij een vliegtuigongeval in de VS om het leven was gekomen. Onder die omstandigheden was een topprestatie eenvoudig niet haalbaar.
Wat het missen van spelers betreft (bij Leiden was ook Sjors Besseling nog niet speelklaar en Frank Schaftenaar nauwelijks inzetbaar) kunnen Ivo Boom en zijn collega Michael Schuurs van Matrixx elkaar de hand schudden. Bij de Nijmeegse club zit Gerrit Brigitha al heel lang met een rugblessure in burger op de bank en moet ook McHugh Mattis al een paar weken toekijken.
De Nijmeegse club had echter mazzel dat Chris Copeland kon spelen. Hij had donderdag samen met Kees Akerboom van EiffelTowers uit het veld gestuurd moeten worden na een onderling handgemeen. Het was onbegrijpelijk dat het arbitrale trio beide spelers in de wedstrijd liet en het is te hopen dat de NBB alsnog ingrijpt en deze drie mannen voor de rest van het seizoen degradeert naar de derde klasse van het rayon Vlieland-oost.
Om andere redenen mogen de drie, die zaterdag in Nijmegen floten, ook best op de vingers worden getikt. Bijvoorbeeld op basis van het grondrecht van gelijke behandeling, want daar hadden Van den Heuvel, Peters en Smeltink niet veel begrip voor. Zo leek het alsof de lampjes aan de ene kant van het scorebord kapot waren, want Matrixx kreeg pas op 3:49 voor de rust de eerste persoonlijke fout. Leiden mocht in de hele wedstrijd acht vrije worpen nemen, terwijl Matrixx Magixx in totaal 22 keer mocht aanleggen.
Het zou te ver gaan om te stellen dat de arbiters doorslaggevend waren, maar er waren wel heel wat momenten, waarop ZZ Leiden ze - en dan zeggen we het heel voorzichtig - niet mee hadden. Maar je mag de schuld nooit zo maar bij de scheidsrechters leggen. Dat kon ook moeilijk, want ZZ Leiden had zelf zeker zo veel schuld, omdat er vooral in het tweede kwart niet goed werd gespeeld.
In het openingskwart ging het zeer behoorlijk. JS Nash gooide alle ellende even naast zich neer en zou met 21 punten zelfs topscorer van de ploeg worden. Er was in het eerste deel zelfs even kans op een voorsprong. De driepunter van Donald Wilson ging echter mis, waarna Matrixx toch nog een gaatje sloeg: 24-18. Maar ZZ Leiden toonde aan zich niet zo maar neer te leggen bij de ogenschijnlijke suprematie van de Nijmeegse ploeg. Het werd direct via Wilson 24-22 en dus leek er een basis voor een leuke wedstrijd.
Minder dan tien minuten later was dat idee de grond in geboord. ZZ Leiden werd te gretig en ging schieten zonder goed na te denken en bijvoorbeeld te wachten op lange mannen voor de rebound. Matrixx pakte dus alle ballen en kon naar hartenlust de tegenaanval starten. En geef je de mannen van Schuurs de ruimte om te rennen, dan graaf je je eigen graf. En dat deed ZZ Leiden, dat kansloos toekeek hoe Chris Copeland, Alhaji Mohammed en Antoine Jordan het verschil onoverbrugbaar maakten. Want dat was het natuurlijk bij de rust: 55-32.
In weerwil van de 0-8 start (twee driepunters van Wilson) liep ZZ Leiden in de rest van het duel ver achter de feiten aan. Domhof, Poels en Vermeulen (samen goed voor 26 punten) vulden de Amerikaanse kern van Matrixx Magixx prima aan en hielden ZZ Leiden op ruime afstand. De ‘op Leidse wijze gesteunde' thuisploeg gleed uiteindelijk vrijwel moeiteloos over de honderd-puntengrens om af te sluiten op 107-79.
Bij ZZ Leiden wacht een flink stuk werk. Het plotselinge vertrek van Aron Royé naar Spanje, de ziekte van Johan Kuijper, die maandag een bloedonderzoek krijgt om uit te zoeken wat er precies aan de hand is en de tijdelijke afwezigheid van JS Nash (in principe zondag terug, maar wellicht niet op tijd en zeker niet in conditie voor het duel bij EiffelTowers) vragen om veel aandacht. De competitie is in de beslissende fase terechtgekomen en er komen cruciale wedstrijden aan, die gewonnen moeten worden om de playoffs te kunnen halen.
In elk geval vraagt de positie van pointguard om een ingreep. Vincent Krieger heeft af en toe rust nodig. Ivo Boom en Alwin van der Pluijm zijn al driftig bezig de mogelijkheden te onderzoeken. Uiteraard in samenwerking met Rob van Hooven, want die gaat tenslotte over de euro's...
JAN VAN DER NAT