Iedereen wist natuurlijk van tevoren dat Zorg en Zekerheid het lastig zou krijgen als nieuwkomer in de eredivisie. Zaterdag lukte het ook in Amsterdam niet om de eerste uitoverwinning binnen te halen. Astronauts hield de punten via 78-61 in eigen huis. Vooropgesteld: ZZ Leiden speelde geen goede wedstrijd, leed veel te veel balverlies (25) en miste 14 van de 29 vrije worpen.

Stats: zie wedstrijden - fotoreportage: zie foto's (D 4-11-06)

Als je een hoofdoorzaak voor het verlies zou moeten aanwijzen, kom je snel op die vrije worpen. Het percentage bleek steken op 48.3, en dat is zelfs nog een tikkeltje hoger dan het percentage over de zeven tot nu toe gespeelde wedstrijden. Op eredivisieniveau moeten zeven tot acht ballen vanaf de lijn raak zijn. Maar er mocht ook gewezen worden naar de heren scheidsrechters, die werkelijk abominabel floten, de loopregel tot religie hadden aangenomen en tot in het absurde daarop het duel kapot floten.

Natuurlijk: iedere basketballer dient te weten dat eerst de bal naar de grond moet, voordat je een stap zet. Uiteraard dient een scheidsrechter daar op toe te zien en af te fluiten, wanneer het fout gaat. Maar je kunt het ook overdrijven. En dat deden de heren Peter van der Eijnden, Paul den Hartog en vooral Klaas de Vries (toch al geen vriend van ZZ Leiden na twee eerdere optredens) in hoge mate. Bij beide partijen overigens, maar als je achter staat heb je nu eenmaal meer last van dergelijke overdreven punctualiteit. Om de haverklap zaten ze er ook naast, een mening die overigens niet werd gedeeld door commissaris Ervard de Jager, die ‘misschien twee keer een twijfelgeval' had gezien. Nou, dan kun je de volgende keer net zo goed Stevie Wonder achter de tafel zetten...

Het was af en toe om gek van te worden en het was dan ook niet vreemd, dat ZZ Leiden in de slotfase de wedstrijd uit handen moest geven. In het knokbasketbal dat nodig was om nog een kans op de winst te hebben, werd zo ongeveer alles afgefloten wat ‘verdacht' was. Het verlies pakte daardoor - en omdat Astronauts cool bleef en in tegenstelling tot Leiden wél de vrije worpen maakte - groter uit dan nodig en verdiend was.

Het zat de ploeg van Ivo Boom, die redelijk rustig de arbiters probeerde duidelijk te maken dat een rookie-ploeg ook het recht heeft normaal behandeld te worden en pas helemaal aan het eind een technische fout pakte, niet echt mee in Sporthallen Zuid. Wél wat de steun betrof, want van de ongeveer honderd Leidenaars op de tribune, waren er een stuk of veertig, die meer lawaai maakten dan ze gewend zijn in de graftombe aan de voet van het Olympisch Stadion. Maar het mocht - de schorre kelen ten spijt - niet baten.

Dat kwam natuurlijk ook omdat het blessurespook andermaal toesloeg. In de derde minuut al greep Nick Curtis naar zijn rechterkuit en moest met een zweepslag de rest van de wedstrijd aan de kant blijven. Dat was uiteraard een forse aderlating, want Curtis heeft een schot van buiten en pakt uiteraard ook de nodige rebounds. Zijn vervanger Johan Kuijper deed het overigens heel behoorlijk. Hij pakte 5 rebounds, 3 steals en scoorde 7 punten. Bovendien maakte hij het - samen met Shelton Colwell - Peter van Paassen behoorlijk lastig. Dat was van belang, want de aanvoerder van Oranje is de belangrijkste man in de ploeg van coach Joe Spinks. De 14 punten, die aan het einde van de wedstrijd achter zijn naam stonden, waren zijn laagste productie dit seizoen tot nu toe.

Minder vat had ZZ Leiden op Shea Washington, die terecht de Man of the Match werd met 23 punten en 11 rebounds. Maar de ‘prijs' had ook kunnen gaan naar ‘sluipmoordenaar' Jovo Glavinic, die in de laatste zes minuten ZZ Leiden de strop om de nek legde en het touw aantrok. Tot dat moment was ZZ Leiden de evenknie geweest van de Amsterdamse ploeg, die sinds donderdag de Kroaat Ivan Derman op proef heeft, maar het op basis van zijn eerste twee duels daarbij maar zou moeten laten.

Als je gelijk op speelt met je tegenstander, is het lekker als je af en toe een gaatje kunt slaan. En dat lukte niet echt. ZZ Leiden kwam wel een paar keer op voorsprong, maar het was steeds maar een paar puntjes. En die waren ook iedere keer weer zó verdwenen. En toen op zes minuten van het einde Johan Kuijper één en JS Nash twee vrije worpen miste, sloeg Glavinic toe met twee scores en rekte het gat op tot tien punten.

Ivo Boom nam onmiddellijk zijn derde en laatste time-out. Maar ZZ Leiden slaagde er niet in om het momentum te keren. Tot overmaat van ramp strooide Astronauts nog wat extra zout in de wonde door in de laatste twee minuten acht op acht vrije worpen raak te gooien. Alsof de mannen van Spinks wilden zeggen: Kijk, als jullie het zó hadden gedaan...

JAN VAN DER NAT


Meer nieuwsberichten