Bericht
Niets lukt tegen Landstede
Probeer het maar eens te verklaren. Na de prachtig overwinning tegen Polynorm sleepte ik de klassieker Mysterieuze Krachten in de Sport van Joris van den Berg er bij. En eigenlijk zou dat weer kunnen, want het verschil tussen dinsdag en zaterdag was als dag en nacht, als zomer en winter. Alles wat in Bergen op Zoom goed ging, ging in de Vijf Meihal tegen Landstede fout bij Zorg en Zekerheid, een duidelijke en volkomen terechte nederlaag van 63-78 was het gevolg.
De teleurstelling droop er bij iedereen van af. Bij de spelers, de technische leiding en natuurlijk bij het hondstrouwe publiek. Het waren er iets minder dan de vorige keren, maar nog altijd ruim boven de duizend en dat was meer dan waar ook zaterdag in de FEB Eredivisie. Juist dat publiek verdient wel weer eens een thuisoverwinning. Op zich is een record van 2-3 in 2007 voor een ploeg als ZZ Leiden helemaal nog niet zó gek, maar die twee overwinningen (Omniworld en Polynorm) werd dus op vreemde grond behaald.
De formatie van Ivo Boom mag zich wat dat betreft dus gaan richten op komende zaterdag (Rotterdam) en de dinsdag erop, wanneer Matrixx Magixx naar Leiden komt voor de kwartfinale van het bekertoernooi. Voor het allemaal zover is, wacht overigens eerst donderdag Woon! Aris in Leeuwarden.
Het was dus allemaal erg povertjes tegen Landstede. Met uitzondering van de openingsfase, waarin Donald Wilson met een heerlijke actie en een alley oop van Nick Curtis uit een pass van JS Nash. Die snelle 4-0 beloofde veel, maar het was eigenlijk alles wat er aan spektakel te zien zou zijn. Na 8-2 werd het 10-10 en ZZ Leiden had moeite om het eerste kwart nog winnend af te sluiten.
Omdat dat lukte (16-15) leek er er nog geen zorgen voor Boom en zijn mannen. Die kwamen er wél in het tweede kwart. Binnen drie minuten nam Landstede de regie van de wedstrijd over en vanaf dat moment liep de thuisploeg alleen maar achter de feiten aan. De knock down, die later de knock out bleek te zijn, kwam vlak voor de rust. Nadat Sjors Besseling een driepunter had gemaakt, lieten Alexandre de Sa, Danny Lee Jones en Jones Williams (2) zien, dat zij dat kunstje ook verstaan en sloegen Leiden met een moker de kleedkamer in: 26-41.
Dat hoeft nog geen rampzalige gevolgen te hebben en ZZ Leiden leek goed de rust te zijn doorgekomen, toen werd geopend met een 6-0. Maar het was een soort stuiptrekking. Leiden verloor onmiddellijk weer de grip op de wedstrijd, had onoverkomelijke problemen met de Zwolse artillerie en geen antwoord op het goed spel van Danny Lee Jones, die met 22 punten 13 rebounds letterlijk de grote man was in de ploeg van Herman van Schuttershoef.
En ondanks het voortdurende gevaar van de driepunter (Landstede maakte er tien, waarvan Nitzan Hadash drie op drie en Williams in totaal vier), lag het probleem eigenlijk niet echt in de verdediging, hoewel die op vele punten niet goed was. Het ging vooral aanvallend niet. ‘Omdat', zocht JS Nash naar een verklaring, ‘'we de aanvallen niet konden spelen, zoals tegen Polynorm. We kregen de bal niet naar binnen.'
Dan moet het dus van verder weg, maar dat is niet het sterkste punt van ZZ Leiden. De ploeg heeft nu eenmaal nauwelijks een driepunter in huis en staat stijf onderaan op de lijst van teamtotalen in deze categorie. Maar ook van dichterbij en direct onder het bord lukte het niet. En dan heb je natuurlijk ook nog eens geen greintje gelijk. Natuurlijk maakte Landstede regelmatig fouten tegen doelende spelers, maar geen enkele keer viel dan de bal erin. Leiden kreeg in de hele wedstrijd niet één bonus-vrijeworp.
Maar de ploeg kon ook geen moment profiteren van een zwak moment bij de tegenstander. Assistent-coach Alwin van der Pluym telde op een gegeven moment in het derde kwart zeven balwisselingen, waarvan Landstede geheel niet profiteerde. ZZ Leiden maakte echter in die fase maar één puntje en slaagde er ook toen niet in het verschil onder de negen punten te krijgen.
Het was alsof daar een muur stond. Bij 32-41 schoot Travis Parker twee vrije worpen binnen en even later herstelt De Sa de schade met een driepunter. Het verschil zou uiteindelijk vijftien punten zijn, precies dus als na de eerste helft. 37-37 derhalve in het tweede deel, maar daar koop je natuurlijk niets voor.
JAN VAN DER NAT