Na de sweep tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball staat Zorg en Zekerheid Leiden in de halve finales van de 711 Dutch play-offs. Tegenstander daarin is Landstede Hammers, dat met 2-0 wist te winnen van LWD Basket. Wedstrijd 1 staat gepland voor aankomende woensdag om 20.00 uur in Arena 1574.

Zorg en Zekerheid Leiden is sinds 2010 elk jaar minimaal in de halve finale gekomen. Dat is nu een streak van 14 keer, want alleen in 2020 waren er geen play-offs vanwege de coronapandemie. En natuurlijk werd Zorg en Zekerheid Leiden in 2011, 2013, 2021 en 2023 kampioen van Nederland.

In al die jaren stuitte Zorg en Zekerheid Leiden zes keer op Landstede Hammers. In 2012 was het in een halve finale, die door de Leidse club met 3-1 werd gewonnen. In 2014 vond de tweestrijd al in de kwartfinale plaats. Zorg en Zekerheid Leiden won de beslissende wedstrijd in eigen huis met 61-57.

De enige serie die niet werd gewonnen, was in 2017. In een spannende serie in de halve finale trok Landstede Hammers met 4-3 aan het langste eind. In de beslissende zevende wedstrijd kwam Zorg en Zekerheid Leiden er niet meer aan te pas: 83-56.

Een jaar later kwamen beide ploegen elkaar in de halve finale weer tegen. Zorg en Zekerheid Leiden wist alle vier de wedstrijden te winnen, waarbij vooral de gamewinnende driepunter in wedstrijd 4 van Carrington Love in ons geheugen gegrift staat.

In 2021 was de halve finale een best of three. Zorg en Zekerheid Leiden kon de klus na de 97-87 zege in de thuiswedstrijd nog niet klaren in Zwolle: 90-85. In de beslissende wedstrijd in Leiden werd het 91-74. In 2022 was de halve finale gewoon weer een best of five. Zorg en Zekerheid Leiden won alle wedstrijden: 91-79 in Leiden, 79-89 in Zwolle en 71-69 weer in Leiden.

Hier kunnen ook nog twee bekerfinales aan toegevoegd worden. In 2019 ging Zorg en Zekerheid Leiden er in Zwolle met de Basketball Cup vandoor door Landstede Basketbal (zoals de club toen nog heette) met 87-69 te verslaan. Vorig jaar was het in Zwolle spannender, maar ook toen werd Landstede Hammers verlagen: 72-70.

Dit seizoen hebben beide ploegen drie keer tegenover elkaar gestaan. Allereerst op 17 september voor de Nederlandse SuperCup. In de Vijf Meihal was Zorg en Zekerheid Leiden net even beter dan Landstede Hammers: 61-57. Roeland Schaftenaar (17 punten, 7 rebounds) en Maarten Bouwknecht (13 punten, 6 assists) gingen de Leidse ploeg voor. Jack Pagenkopf (12 punten, 8 assists, 5 steals) en Luksa Buljevic (10 punten) waren de gevaarlijkste Hammers. Buljevic werd gedurende het seizoen overigens vervangen door de Belg Joel Ekamba.

Op 28 oktober vond de eerste competitiewedstrijd in Arena 1574 (er was al wel één keer in de nieuwe hal gespeeld voor de FIBA Europe Cup) uitgerekend tegen Landstede Hammers plaats. Halverwege keek de formatie van Doug Spradley nog tegen een 35-40 achterstand aan, maar na de rust wist Zorg en Zekerheid Leiden alsnog de winst te pakken. Stan van den Elzen (17 punten), Luuk van Bree (14 punten) en Maarten Bouwknecht (9 assists) waren de gevaarlijkste spelers bij de Leidse formatie. Coen Stolk was destijds goed voor 22 punten. Terrence Bieshaar kwam tot 17 punten. Darius Quisenberry combineerde 13 punten met 8 assists.

Op zondag 14 januari vond de return voor de Domestic League plaats in Zwolle. Het was in de periode dat een aantal vaste krachten niet inzetbaar was. Maarten Bouwknecht en Stan van den Elzen hadden met blessures te kampen, Roeland Schaftenaar was net hersteld van een blessure. Met 71-76 boekte Zorg en Zekerheid Leiden een knappe winst. Luuk van Bree tekende voor 21 punten, Tajion Jones kwam tot 15 punten. Marijn Ververs, die de volle 40 minuten binnen de lijnen bleef, noteerde 10 punten en 14 assists. Bij Landstede Hammers kwamen de scores vooral van de lange mannen Noah Dickerson (21 punten, 11 rebounds) en Terrence Bieshaar (20 punten, 9 rebounds).

Deze cijfers geven Zorg en Zekerheid Leiden het voordeel. Maar resultaten behaald in het verleden zijn geen garanties voor de toekomst. De serie tegen de Zwolse formatie van coach Jean-Marc Jaumin begint woensdag gewoon weer bij 0-0. Steun van de zesde man, die in Rotterdam ook goed vertegenwoordigd was, is meer dan welkom. Kaartjes zijn inmiddels via de website te koop. Zorg dat je erbij bent en help Zorg en Zekerheid Leiden aan een 1-0 voorsprong.


BNXT_League Eredivisie Halve_finale LandstedeHammers Play-offs Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten