AMSTERDAM - Niets, maar dan ook niets lukte en daarom leed Zorg en Zekerheid Leiden een logische en volkomen terechte nederlaag tegen ABC Amsterdam, dat met 79-62 in feite onbedreigd over de finish gleed.

Wat de Leidse ploeg had zaterdagavond in de kille Sporthallen Zuid, is een moeilijk te beantwoorden vraag. Vooral omdat de vorm er de laatste weken was. Nu was er sprake van een collectieve off-day.

 

Het is niet abnormaal dat het bij sommige spelers een keer niet lukt, maar meestal staan er dan anderen op, die het nodige goedmaken. Dat was nu niet het geval. Alle vier de buitenlandse troeven speelden ver onder de van hun bekende maat. Samen schoten ze bijvoorbeeld maar twee op negentien driepunters raak (Mick Burger en Terry Sas zorgden met elk één voor het ploegtotaal van 4 op 23) en leden twaalf keer balverlies. Ja, en dan houdt het snel op.

 

In de eerste helft ging het nog wel, omdat ook Amsterdam niet groots speelde. Bij de rust was het daarom 36-34 en kon de wedstrijd nog beide kanten op. In de tweede helft liep het echter anders. Amsterdam ging erop en erover, zonder dat Zorg en Zekerheid er iets aan kon doen. Er werd veel gemist, veel te veel balverlies geleden (twintig keer in totaal) en van enig verband in de aanval was weinig te bespeuren. Verdedigend stond het bij de thuisclub bovendien goed. Mede daardoor kwam er aan Leidse kant te weinig uit het behoorlijke reboundoverwicht.

 

Dat in tegenstelling tot bij Zorg en Zekerheid, waar het defensief een stuk minder was dan normaal. Amsterdam kreeg veel gelegenheid voor afstandsschoten en produceerde dan ook - via zes verschillende spelers - tien driepunters. Toon van Helfteren probeerde van alles, maar er was gewoon niet tegenop te coachen. Het verschil liep in het derde kwart snel op en met nog tien minuten te gaan was het 59-48. Dat is op zich geen onoverbrugbare achterstand, maar het zat er gewoon niet in. Niemand kon het vonkje geven, die mogelijk het vuur nog zou kunnen aanwakkeren.

 

Even leek het te gaan gebeuren met de enige driepunter van Danny Gibson in de wedstrijd, maar die actie kreeg geen vervolg en eenvoudig tilde Amsterdam het verschil weer naar boven de tien om daarna de wedstrijd onbedreigd uit te spelen. Het gegeven dat Matrixx bij Upstairs en De Friesland bij EiffelTowers had gewonnen maakte de sfeer na afloop er niet beter op.

 

Maar wie zei het ook alweer? Elk nadeel heeft zijn voordeel. Je kunt na zo'n zeperd dinsdag in de bekerwedstrijd tegen EiffelTowers alleen maar sterker voor de dag komen. Veel spelers zullen voor zichzelf revanche zoeken.

 

Dat wil zeggen, als Zorg en Zekerheid Leiden die wedstrijd tenmiste wil spelen, want dat hoeft niet. Vlissingen, dat vorige week met31-116 een begrijpelijk pak slaag kreeg van Amsterdam, heeft geen zin in de tweede wedstrijd en heeft zich beroepen op het bekerreglement. Daarin staat (artikel E5): Na de voorronden volgens het poulesysteem worden de volgende ronden gespeeld volgens het zogenaamde knock-outsysteem (1 wedstrijd). De Zeeuwse ploeg werd in het gelijk gesteld door de NBB. Voor Zorg en Zekerheid en straks ook voor de winnaars van de eerste wedstrijden tussen Landstede en GasTerra en Upstairs en World Class AA is het dus een kwestie van een briefje schrijven naar de NBB en wijzen op de jurisprudentie, die er nu is door de 'Vlissingen-actie'...

JAN VAN DER NAT


Meer nieuwsberichten