Bericht
'Wereldpot' tegen Amsterdam
LEIDEN - Je vraagt je zo langzamerhand af waar de grenzen van Zorg en Zekerheid Leiden liggen na weer een zeer knappe overwinning, dit keer op Amsterdam: 80-70. Met liefst vier van de negen contractspelers (Boxley, Slor, Sas en Burger) geblesseerd aan de kant werd van de rest een 'wereldpot' gevraagd. Daarbij had coach Toon van Helfteren het voordeel dat de naam 'Amsterdam' bij Johan Kuijper dezelfde uitwerking heeft als een rode lap op een stier.
De langste speler van de eredivisie werd voor zijn komst naar de Sleutelstad, nu drie en een half jaar geleden, bij Amsterdam aan de kant gehouden, maakte zijn minuten in het tweede team, maar kwam bij de hoofdmacht bijna nooit uit het trainingspak.
Met plaatsvervangende schaamte moeten de leidinggevende mannen van de hoofdstedelijke formatie hebben toegekeken hoe de lange Amsterdammer zijn beste wedstrijd ooit speelde en zijn persoonlijke tegenstrevers in hun (rode) hemd zette. Alles, maar dan ook alles ging goed. Al ruim voor het einde van de eerste helft kon de speaker een double-double voor hem aankondigen en hij zou eindigen op 22 punten en 13 rebounds. In score werd hij alleen overtroffen door de beste point guard van de Nederlandse competitie. Danny Gibson liet er 28 aantekenen.
Hoge effectiviteit
De werkelijke waarde van een speler komt echter tot uitdrukking in het effectiviteitscijfer, de optel- en aftreksom van alle statistieken. Johan Kuijper kwam uit op het zeer hoge aantal van 35. Hoe goed dat is, moge blijken uit het feit dat het de derde prestatie van dit seizoen in de eredivisie is. Alleen Darryl Monroe van De Friesland (37) en Chris Rodgers van Amsterdam (36, nota bene in de thuiswedstrijd tegen Zorg en Zekerheid...) kwamen een keer hoger uit; Ilajah Palmer van Upstairs scoorde ook een keer een 35'er.
Voor Johan Kuijper natuurlijk ook een persoonlijk record. Saillant detail: zijn vorige topper was 32 tegen...jawel... Amsterdam (26 januari 2008 met 19 punten en 14 rebounds). Zijn 22 punten waren ook een persoonlijk record. Hij kwam namens Zorg en Zekerheid ooit twee keer tot 20 punten.
Overigens scoort Johan Kuijper tegen Amsterdam ruim beter dan gemiddeld. Zijn Leidse loopbaan-gemiddelde staat nu op 6.5, terwijl dat tegen Amsterdam een fractie boven de 9 punten ligt. In zeven van de vijftien duels tegen de ploeg uit de hoofdstad kwam hij in de dubbele cijfers.
De 35 effectiviteispunten waren overigens geen clubrecord. Dat blijft vast in handen van Nick Curtis, die op 28 november 2007 tot 40 kwam in een uitwedstrijd tegen Aris. In de recordboeken staan ook nog 39'ers van JS Nash en Shelton Colwell, een keer 38 van Colwell en 35 van David Chiotti.
Geen moment in gevaar
Eigenlijk is Zorg en Zekerheid geen moment in gevaar geweest. Het begin was perfect met vier driepunters (drie van Danny Gibson en eentje van Monta McGhee) in het eerste kwart. Daarmee nam Leiden een 21-9 voorsprong en omdat de verdediging prima functioneerde, Kuijper onder de borden heerste en Danny Gibson met name bepaalde wat er op het veld gebeurde, bleef die vroege voorsprong in takt.
Coach Toon van Helfteren had het binnen de mogelijkheden goed voor elkaar. Hij startte bijvoorbeeld met Youri van der Linden en de forward, die normaal vooral in het tweede speelt, stelde bepaald niet teleur. Na vijf minuten werd hij afgelost door Dave Conrad en vlak daarop wisselde Van Helfteren de kleinere spelers af met Rogillio Sewrattan en Joey Schelvis. Dat hele ritueel herhaalde zich in de tweede helft en het werkte subliem. De mannen die het moesten doen kregen net dat beetje rust dat nodig was. Danny Gibson bijvoorbeeld precies op het moment dat hij wat vermoeidheidsverschijnselen ging vertonen, al krijg je de indruk dat de kleine Amerikaan twee wedstrijden achter elkaar kan spelen.
Was er dan geen enkele dreiging van Amsterdam? Nee, eigenlijk niet. Van de Amerikanen had Zorg en Zekerheid Leiden weinig te vrezen. Alton Mason wordt zo langzamerhand te oud voor de top, Chris Rodgers straalt een lichaamstaal uit als de kerstman in de zomer en Peter Mulligan bleef licht geblesseerd aan de kant. Het moest dus komen van de Nederlanders, maar Robert Krabbendam en Sergio de Randamie werd kort gehouden door Johan Kuijper en kwamen bovendien in foutenlast.
Pas in het vierde kwart kwam Amsterdam een beetje in de buurt, toen Mason van het gat een gaatje maakte. Maar nog altijd was het verschil elf punten (69-58). Voor Monta McGhee, die zich met zijn toch nog pijnlijke enkel wat spaarde onder de borden, was dat het sein om even gas te geven. Hij knalde er een driepunter in en zette daarna een aanval op, die fraai werd afgerond door Ronny LeMelle.
Dat verschil van zestien punten was voldoende om de wedstrijd rustig te kunnen uitspelen. Amsterdam mocht het laatste kwart zelfs winnen met 17-21. Pijn deed dat al lang niet meer. Dat deed vermoedelijk de laatste score van Johan Kuijper wel. Voor 79-66 dunkte hij op aangeven van Danny Gibson zijn 22e punt binnen. Dat was overigens op de kop af zijn 800e competitiepunt in Leidse dienst...
Tijd voor een meer dan terechte publiekswissel en high fives van de terecht trotse Toon van Helfteren en zijn teamgenoten.
JAN VAN DER NAT