Bericht
Zeven driepunters Sas en toch verlies
ZWOLLE - Minutenlang staarde Toon van Helfteren, na de nederlaag in Zwolle tegen Landstede (72-68), zwijgend naar de A4'tjes met de statistieken. Toen hij alles had 'doorgerekend' was zijn conclusie kil en to the point: 'Het was niet goed. Niet goed genoeg in elk geval...'
ZWOLLE - Minutenlang staarde Toon van Helfteren, na de nederlaag in Zwolle tegen Landstede (72-68), zwijgend naar de A4'tjes met de statistieken. Toen hij alles had 'doorgerekend' was zijn conclusie kil en to the point: 'Het was niet goed. Niet goed genoeg in elk geval...'
Toon van Helfteren was niet de enige, die flink baalde. Het gold natuurlijk ook voor alle spelers, maar in het bijzonder voor Terry Sas. Hij speelde (in elk geval tot nu toe...) de wedstrijd van zijn leven en schoot zeven driepunters raak, waarvan zes in de eerste helft. En als je dan toch nog verliest is dat wel heel zuur.
Sas leek niet te kunnen missen, zaterdag in de eerste helft. Keer op keer werd hij gevonden door zijn teamgenoten en even zo vaak raakten de tegenstanders bij een poging hem te verdedigen alleen maar lucht.
Natuurlijk werden onmiddellijk de recordboeken tevoorschijn gehaald. Want zeven driepunters in een wedstrijd... Maar het is, hoe jammer ook voor Terry Sas, geen clubrecord. Dat blijft voorlopig op naam staan van Monta McGhee, die er in april van dit jaar acht ingooide tegen Rotterdam. Het percentage van Sas was met 77.8 procent (7 op 9) wél beter dan dat van de naar België vertrokken Amerikaan (57.1 procent, 8 op 14).
Het is vermoedelijk (want niet na te gaan) voor Terry Sas wel een persoonlijk eredivisierecord. In zijn persoonlijk stats komen we wel één keer acht rake driepunters tegen, maar dat was zeven jaar geleden als speler van Omniworld in een bekerwedstrijd tegen het lager spelende Pigeons in Duiven.
Uiteraard was Toon van Helfteren vol bewondering voor de man, die de laatste tijd weinig speeltijd kreeg, maar nu als vervanger van de geblesseerde Jevohn Shepherd de kans met beide handen aangreep. De coach keek echter ook naar andere spelers en zag ondermeer 0 op 7 achter de naam van Gabe Kennedy, 1 op 7 achter die van Arvin Slagter en 1 op 5 bij Worthy de Jong staan.
En dat zag er natuurlijk niet lekker uit. Evenmin als het percentage tweepunters (slechts 38.2) en de vrije worpen, die met slechts 12 op 22 een percentage opleverden van maar net boven de vijftig.
Dan kan er veel gebeuren, dan mag de man die de klok bediende een dubieuze rol hebben gespeeld in minstens twee situaties, als je dit soort cijfers produceert wordt het ontzettend moeilijk om een wedstrijd te winnen.
Van Helfteren: 'Het is dat Terry zo fantastisch staat te schieten, want anders sta je bij de rust al op achterstand. We zullen moeten leren ook dit soort wedstrijd hard te spelen. In de tweede helft ging het mis. Toen won Zwolle veel van de 'hustle plays' en pakte acht aanvallende rebounds. Dat waren er in de eerste helft nul... En vijf op twaalf vrije worpen in het vierde kwart helpen ook niet echt...'
The numbers tell the story, zoals vaak in het basketball. Maar de rol van de man van klok mag in deze niet onbesproken blijven. Op twee cruciale momenten ontstond de indruk - laten we het netjes zeggen - dat de knop wat laat werd ingedrukt.
Aan het einde van het derde kwart stak Damon Huffmann in 6.1 seconden, stuiterend met een bal en in een wijde bocht, het hele veld over en scoorde op tijd. Misschien is het een optie de man in te schrijven voor de Olympische Spelen van Londen. Kan Usain Bolt het nog lastig krijgen...
De twijfels op 55 seconden voor tijd waren nog groter. Landstede had nog drie seconden voor een aanval te beginnen met een inworp. De bal kwam bij Amu Saaka, die van de basket weg dribbelde, een paar schijnbewegingen maakte en vervolgens voor twee punten naar de ring ging. En dat in drie seconden...
En dan mocht arbiter Frans Harryvan later een ingewikkeld verhaal vertellen over de klok in het Landstede Sportcenter, die wat anders zou werken dan te doen gebruikelijk en dat het eigenlijk vier seconden was, het bleef een snelheidsprestatie van formaat. We zullen het een keer gaan bekijken op de dvd van de wedstrijd. Niet dat het iets verandert aan het resultaat, maar toch...
Natuurlijk waren er veel andere momenten, waarop Zorg en Zekerheid de wedstrijd vergooide, maar 66-63 en balbezit of 68-63 in de laatste minuut is een wereld van verschil. Niettemin kreeg Leiden nóg een kans, toen Terry Sas zijn zevende driepunter er ingooide voor 70-68. Maar de noodzakelijke fout van Arvin Slagter (zijn vijfde) leverde niet het gewenste resultaat op. Cameron Wells gooide allebei de vrije worpen raak en dat betekende einde wedstrijd. Het laatste Leidse schot had een driepunter moeten zijn met een fout van Zwolle. Gabe Kennedy probeerde iets dat daar op leek, maar zo'n slot kom je alleen in een jongensboek tegen.
Voor de ploeg van Zorg en Zekerheid gaat het allemaal al snel weer verder. Zondag al stonden de mannen op Schiphol voor de vlucht naar Istanboel, waar dinsdag Besiktas wacht. Onduidelijk is nog of dat met of zonder Deron Williams is. De lock-out in de NBA is voorbij en officieel mogen de teams vanaf 9 december spelers tekenen. Maar er mag eerder worden begonnen met de trainingen. Williams heeft natuurlijk een doorlopend contract bij de New Jersey Nets en zou dus eerder kunnen worden opgeroepen. Maar of dat voor dinsdag is...?
TEKST: JAN VAN DER NAT
FOTO'S: RICHARD KOOLEN